Canva1 2021 09 14t142334.105

3 recepten die je kinderen sowieso lekker zullen vinden

In Vriendin van deze week lees je over Manon Proper (39), die een tweeling én een drieling kreeg. Ze brengt haar kinderen groot zonder strijd over het eten. Hoe? Dat doet ze haarfijn uit de doeken in haar kookboek.

Speciaal voor Vriendin heeft Manon drie recepten uit haar boek ‘Bistro Manon’ geselecteerd die kinderen meestal heel lekker vinden. Dat wordt gegarandeerd een succes!

Mexicaanse kruidige kipreepjes

Schermafbeelding 2021 09 28 Om 15.07.02

“Mijn kinderen vinden dit gerecht echt een feest! Doordat je de kip in flinterdunne reepjes snijdt, zorg je dat de smaakvolle marinade op elk stukje kip terecht komt. Laat het vlees niet langer dan een uur marineren, want dan kan de kip taai worden door de limoen. Gebruik de kipreepjes als vulling voor tortilla’s met daarbij een frisse komkommersalade. Voor een uitgebreidere maaltijd kun je er ook nog guacamole en Mexicaanse zwarte bonen bij serveren.”

Voor 4-5 personen
Bereidingstijd: ± 15 minuten
+ 30 minuten marineren

Ingrediënten:

– 2 knoflooktenen, geperst
– 1 tl gemalen komijn
– 1 tl zoet gerooktepaprikapoeder
– ½ tl kaneel
– ½ tl zeezoutvlokken
– sap van 1 limoen
– 3 el zonnebloemolie, plus extra
om in te bakken
– 1 bosje verse koriander, steeltjes
fijngehakt, blaadjes apart
– 500 g kipfilet, in reepjes van
± 1 cm

Optioneel (voor extra pit):
– jalapeñopepers (pot) of
1 chilipeper, in dunne ringen

Aan de slag:

Meng in een mengkom de knoflook, de komijn, het gerooktepaprikapoeder, de kaneel, het zeezout, het limoensap, de zonnebloemolie en de fijngehakte koriandersteeltjes. Roer de kipreepjes er goed doorheen en laat de kip 30 minuten marineren. Schep tussendoor een keer om zodat de marinade goed in kan trekken.

Maak intussen (een van) de bijgerechten klaar zodat je de kip direct kunt serveren zodra het gerecht klaar is.

Als je alle kipstukjes inclusief de marinade in een keer in de pan zou doen, dan zouden ze stoven in plaats van bakken en wordt de kip droog. Dat willen we niet. Je kunt beter het volgende doen. Verhit een koekenpan of gietijzeren (braad)pan op middelhoog vuur. Doe er een scheutje zonnebloemolie in. Laat een deel van de kipreepjes even uitlekken en schep ze in de pan. Zorg ervoor dat er maar een enkele laag kip in de pan ligt met wat ruimte tussen de stukjes. Bak ze in een paar minuten rondom lichtbruin. Schep de gebakken kip op een bord. Herhaal voor de rest van kip.

Zet het vuur lager, giet de rest van de marinade in de pan en laat ± 2 minuten inkoken. Doe alle kip terug in de pan en roer een paar keer om. Vergeet niet de blaadjes koriander en eventueel de jalapeñopepers of chilipeper eroverheen te strooien!

Mexicaanse zwarte bonen

Schermafbeelding 2021 09 28 Om 15.07.50

“Dit gerecht is zeker niet het meest fotogenieke recept in dit boek. Het zal je echter verbazen hoe lekker het is. Je kunt deze zwarte bonen goed combineren met tortilla’s en/of met guacamole . Een komkommersalade en de Mexicaanse kruidige kipreepjes passen er ook goed bij. Voor de afwisseling is het leuk om de bonen te serveren op slabootjes. Serveer dan een schep van de zwarte bonen op littlegemblaadjes en eet het als een tortilla.”

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ± 20 minuten

Ingrediënten:

– zonnebloemolie
– 2 uien, gesnipperd
– 1 knoflookteen, geperst
– 2 tl zoet gerooktepaprikapoeder
– 1 tl gemalen komijn
– 2 blikken zwarte bonen (à 400 g),
uitgelekt en goed afgespoeld
– 1½ tl appelazijn
– 1 klein blikje maïs (à 150 g),
uitgelekt en afgespoeld
– 1 bosje verse koriander, blaadjes
fijngehakt
– zout
Optioneel:
– 2 verse tomaten, in blokjes

Aan de slag:

Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de uien ± 6 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak 30 seconden mee. Voeg het gerooktepaprikapoeder en de komijn toe en bak even mee. Voeg nu eventueel de tomaten toe en roer goed door. Als je geen tomaten gebruikt, kun je een klein scheutje water toevoegen zodra het uimengsel begint aan te bakken. Hierdoor komen alle geuren en smaken goed los en zullen de specerijen niet langer aan de bodem plakken.

Voeg de zwarte bonen toe en roer goed om, totdat alles goed gemengd is. Voeg nu de appelazijn toe en roer weer goed om. Je kunt met een vork een paar bonen kapot duwen (niet allemaal); zo ontstaat er een smeuïge substantie. Je kunt de maïs door de zwarte bonen roeren, maar je kunt ze ook koud apart serveren zodat iedereen het zelf kan pakken.

Voeg vlak voor het serveren de koriander en een beetje zout toe.

Guacamole

Schermafbeelding 2021 09 28 Om 15.08.33

“Een goede guacamole is heerlijk bij vele Mexicaanse gerechten. Ik heb me in een grijs verleden weleens gewaagd aan zo’n kant-en-klare pot uit de supermarkt en ik kan je zeggen: die komt niet eens in de buurt van hoe een guacamole hoort te smaken! Maak deze dip een keertje bij de Mexicaanse kruidige kipreepjes, de chili zonder carne, de Mexicaanse zwarte bonen, de tortilla’s of gewoon als dip voor wortel en komkommer.”

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: ± 15 minuten

Ingrediënten:

– 2 rijpe avocado’s, geprakt
– 2 tomaten, in kleine blokjes
– 1 bosje verse koriander, blaadjes
grofgehakt
– sap van 1 limoen
– zout

Optioneel:
– ¼ ui, heel fijngesnipperd
– ½ rode chilipeper, in dunne
ringen (laat weg als er kleine
kinderen mee-eten)

Aan de slag:

Doe de avocado’s in een kommetje met de tomaat, de korianderblaadjes en eventueel de ui. Roer goed door, voeg dan de helft van het limoensap en een snuf zout toe en roer opnieuw. Proef de guacamole. Je kunt meer limoensap toevoegen en eventueel meer zout tot de zout-zuurbalans goed is. Voeg eventueel op het laatst de rode chilipeper toe. Je kunt de chilipeper ook apart serveren.

Bistro Manon

Benieuwd naar nog meer heerlijke recepten? In ‘Bistro Manon’ vindt je allerlei hoofd- en bijgerechten. Je kiest het hoofdgerecht dat je vanavond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Marokkaanse gehaktballetjes met saffraanrijst? Of een Indiase curry met gekookte rijst? Ook lekker met naanbrood of raita. Naast recepten, geeft Manon in haar boek ook tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten.

Haar boek is hier te bestellen.

Tekst recepten: Manon Proper
Fotografie: Jeroen van der Spek