
Dit wil je: met dit recept bak je de allerlekkerste speculaastaart
Tekst: Vriendin
28 november 2019
Die geur van speculaas door het huis, heerlijk! Met dit recept voor speculaastaart zullen je gasten zeker onder de indruk zijn.
Voor 10 à 12 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten, plus 30 minuten rusttijd.
Rusttijd: 30 minuten
Baktijd: 40 minuten
Ingrediënten
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 175 g donkerbruine basterdsuiker
- 175 g boter, in blokjes
- 1/2 el speculaaskruiden (zie tip)
- 2 el melk
- 300 g amandelspijs
- 1 ei, plus 1 eidooier
- 50 g blanke amandelen om te garneren
- bloem om te bestuiven
Extra nodig: ronde springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet.
Nog niet uitgebakken? Maak dan ook eens een speculaas cheesecake
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Kneed in een kom eerst het meel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een mespunt zout tot een soepel deeg.
- Verpak vervolgens het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verdeel het deeg nu in twee gelijke delen.
- Snijd daarna een helft van het deeg in plakjes en verdeel ze over de bodem van de bakvorm.
- Duw de naden goed aan zodat de hele bodem is bedekt.
- Verbrokkel daarna de amandelspijs in een kom.
- Klop nu het ei los en roer het door de spijs.
- Kneed door tot het smeuïg is.
- Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.
- Rol de andere helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die zo groot is als de bakvorm.
- Leg de lap deeg op de spijs.
- Klop de eidooier los en bestrijk de taart ermee.
- Druk de amandelen in de bovenkant van taart en vorm er bloemetjes of patronen mee.
- Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten gaar.
- Laat ten slotte afkoelen en haal uit de vorm.
- Snijd in punten.
Zelf speculaaskruiden maken
De geurigste speculaaskruiden maak je zelf. Meng eerst 1 tl gemalen kruidnagels (evt. versgemalen in een vijzel) met 1 tl gemberpoede en voeg ten slotte 2 tl gemalen kaneel en 1/2 tl nootmuskaat toe.
Recept: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v.: & Klevering-zuid, Nijhof woonwarenhuis, Studio bazar.
Uit andere media
Meer van Vriendin