Koken
27 januari 2014
Angelique waagt zich voor de zoveelste keer aan het ingewikkelde gerecht Biryani. Zou ze deze keer wél tevreden zijn met het resultaat?
Angelique waagt zich voor de zoveelste keer aan het ingewikkelde gerecht Biryani. Zou ze deze keer wél tevreden zijn met het resultaat?
Het is geen geheim dat ik van lekker eten hou. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar heerlijke pasta’s met fijne sauzen. Niet zo’n saus uit een potje, maar een echte zelfgemaakte saus. Comfort-food noem ik dat. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken voor een overheerlijke pasta. Sinds kort is daar Indiaas bijgekomen. Fijne pittige gerechten met een heerlijk volle smaak van verschillende kruiden en specerijen. Heerlijk!
Verschillende gerechten heb ik al met succes gemaakt. Boterkip is heerlijk, vol met smaak, mild – dus de kinderen kunnen het ook eten – en van de redelijk calorierijke saus kan ik uren eten. Het water loopt me al in de mond als ik er over schrijf! En de uitdaging was nu een heerlijke Biryani te bereiden. Een Biryani is een redelijk ingewikkelde rijstschotel, die in India en Pakistan vaak geserveerd wordt op feestelijke gelegenheden. En er zijn enorm veel variaties van, die allemaal enorm lang duren en best gecompliceerd zijn om te maken. Verschillende malen had ik al geprobeerd om een Biryani te maken, maar steeds had ik het gevoel dat ik iets miste. Tot ik op een YouTube-filmpje stuitte van een Indiaase kok. Het hek was van de dam en na zorgvuldig het filmpje frame voor frame te hebben bestudeerd, móest ik het recept gewoon maken. De kok deed er zo makkelijk over en het gerecht zag er zó smakelijk uit. Maar helaas waren verschillende ingrediënten – en de pan- in de verste verte niet in onze wijde omtrek te vinden.
Gelukkig ben ik redelijk creatief, dus ik ging aan de slag. Anderhalf uur heb ik in de keuken gestaan. Ik heb de sterren van de hemel gekookt en hoopte op een verbluffend resultaat. Toen ik de deksel van de pan brak – de deksel zat vast met deeg, zodat de stoom niet kon ontsnappen – en de heerlijke aroma’s uit de pan rook, kon ik niet meer wachten. Het resultaat was heerlijk: de smaak was precies goed, ondanks dat ik niet alle ingrediënten kon vinden. Een nieuwe comfort-food-kandidaat klopte op de deur en ik verwelkomde hem hartelijk als een langverwachte vriend.
Wil jij het recept ook eens proberen? Bekijk dit filmpje dan eens. Ik heb er ook tamarinde bij gedaan. Eet smakelijk vanavond!