Placeholder

3 vragen aan Mingfang Wang

Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Iedereen die Chinees afhaalt, heeft zich weleens afgevraagd hoe het er nou aan toe gaat achter dat luikje. Schrijfster Mingfang Wang (43) schreef er een boek over: Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven mijn broertje leefde’.

Hoe kwam het dat jij het restaurant van je broer overnam?
“Toen mijn broer de diagnose darmkanker kreeg, ben ik voor hem gaan invallen in zijn Chinese restaurant in Hilversum. In die tijd had ik net een kledingzaak geopend in Rotterdam, dus ’s ochtends stond ik in Rotterdam en ’s middags in Hilversum. We hoopten natuurlijk dat hij beter zou worden, maar helaas: het was al te laat. Na zijn overlijden wilde mijn familie de zaak verkopen. Maar Chinezen zijn enorm bijgelovig en als een eigenaar overlijdt, willen Chinezen de zaak niet overkopen. Er zat dus niets anders op dan dat ik het restaurant zou voortzetten en stoppen met mijn kledingzaak. In het begon vond ik dat niet zo leuk, maar na verloop van tijd kreeg ik de smaak te pakken. Ik bouwde een bijzondere band op met mijn gasten en dat vond ik prachtig.”

 

"Ik bouwde een bijzondere band op met mijn gasten en dat vond ik prachtig.”

 

Hoe kwam je op het idee om een boek over jouw ervaringen te schrijven?
“Ik vertelde anderen weleens over de onderlinge verhoudingen binnen de Chinese cultuur. Zo weet ik niet hoe mijn koks heten. Dat klinkt misschien raar, maar bij ons is dat normaal. Als ik dat soort dingen vertel, gaat er voor anderen een wereld open. Omdat de Chinese gemeenschap erg gesloten is, weten buitenstaanders nu eenmaal weinig over ons. Ik wilde een boek schrijven zodat mensen kunnen lezen wat er schuil gaat achter een Chinees restaurant. We zijn méér dan alleen de mensen die vragen waar ze je mee kunnen helpen… Wij hebben ook een verhaal. Door dit boek zie je een nieuwe kant van onze cultuur.”

Je bent ook je eigen YouTube-kanaal Mingfang Wang Tijgerkop begonnen, waarom?
“In mijn boek noem ik veel Chinese gerechten en producten waarvan menig Nederlander niet weet wat het is of hoe ze het moeten maken. Op mijn kanaal leer ik mensen hoe ze thuis ook deze gerechten kunnen maken. In eerste instantie wilde ik dat alleen doen voor de gerechten uit mijn boek, maar het kanaal begon zo goed te lopen, dat ik er mee door ben gegaan. Ik geniet er zelf ook enorm van om dat te doen. Want uiteindelijk sta ik het liefst in de keuken.”

Winnen!
Het boek Tijgerkop ‘waarom ik twaalf jaar het leven van mijn broertje leefde’ winnen? Vriendin geeft 10 exemplaren weg. Kijk op Vriendin.nl/winnen hoe je mee kunt doen.

Credits: Mike Sijmens