Wat te doen met pluishaar
3 augustus 2011
Beauty – Wat te doen als je pluishaar hebt? Lees verder!
Beauty – Wat te doen als je pluishaar hebt? Lees verder!
Breekt je haar snel af? Of is het een ontembare pluizenbos? Met deze tips heb je binnen no time weer een prachtige haardos.
- Haartype
- Iedere dag shampoo?
- Shampoo kiezen
- Conditioner
- Masker
- Glans
- Borsteltruc
- Vitaminen voor je haar
- Producten
Haartype
Om de juiste keuze te maken, moet je weten welk haartype je hebt en natuurlijk waar je het meest nadruk op wilt leggen. Je haartype bepalen is niet makkelijk. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze een gevoelige hoofdhuid hebben. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je hoofdhuid kan gewoon uit balans zijn bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerde producten.
Twijfel je over je haartype?
Je kapper kan je precies vertellen welk haartype jij hebt. Daarvoor kijkt hij naar de conditie van je hoofdhuid. Heb je schilfertjes (roos), is het vettig aan de haarwortels (overmatige talgafscheiding) of is je hoofdhuid juist heel droog? Daarnaast kijkt je kapper natuurlijk naar je totale haarbos. Welke haarlengte heb je, wat is je haarstructuur en haardichtheid: heb je fijn, dik, normaal haar. En is je haar steil of krullend? Daarnaast is de staat van je haar belangrijk: is het beschadigd (bijvoorbeeld door kleuring of permanent), poreus of droog? Per seizoen kan je haartype veranderen en ook onder invloed van hormonen, stress, een ander voedingspatroon en bijvoorbeeld medicijnen kan je haar (en hoofdhuid) veranderen. Af en toe even opnieuw vragen hoe het met je haar gesteld is, kan dus geen kwaad.
Funny Fact
Bijna 80 procent van de vrouwen zegt probleemhaar te hebben, zoals droog, beschadigd, broos of breekbaar haar. Dit kan veroorzaakt zijn door verkeerd uitgevoerde kleurbehandelingen, stress, veelvuldig straighten of te heet föhnen. (Bron: GFK 2004).
Iedere dag shampoo?
Is iedere dag je haar wassen slecht? Dat valt wel mee. De shampoos zijn tegenwoordig mild genoeg om dagelijks te kunnen gebruiken. Maar echt nodig is het niet. Behalve als je stylingproducten gebruikt die hard worden. Die kun je er beter uitwassen, omdat ze anders je haar kunnen beschadigen tijdens het slapen.
Funny Fact:
Ongeveer 38 procent van de vrouwen wast haar haren vijf keer of meer per week. (Bron: Lever Faberge).
Shampoo kiezen
Elke shampoo wast je haar schoon, maar de meeste doen wat extra’s. Kijk waar jouw haar vooral behoefte aan heeft. Misschien heb je een product voor fijn, gekleurd, droog en beschadigd haar nodig. Soms kan je gebruikelijke shampoo je haar opeens slap en futloos maken. Wissel die dan af met een milde elke-dagshampoo. Misschien zijn er te veel verzorgende stoffen aan je haar toegevoegd waardoor het averechts werkt.
Conditioner
Een conditioner legt een laagje om de haarschubben. Dit heeft twee voordelen: het maakt het haar gladder en makkelijkere doorkambaar en het beschermt je haar tegen aanvallen van buitenaf. Heb je heel beschadigd haar? Kies dan voor een leave-in-conditioner. Conditioner maakt je haar alleen slap als je het verkeerd gebruikt. Spuit een klein beetje conditioner in je hand en leng dit aan met een beetje water. Smeer dit in de puntjes van je haar. Als je wat langer haar hebt, kun je de conditioner ook iets hoger aanbrengen, maar houd je hoofdhuid vrij. Je haar daar is nog nieuw en gezond en vooral je oude haar is vaak wat stugger en droger. Spoel de conditioner direct weer uit. Een conditioner doet tachtig procent van zijn werkt in de eerste dertig seconden.
Masker
Shampoo en conditioner leggen een beschermend laagje om je haar. Ze zorgen dat je haarschubben netjes komen te liggen en vullen gaatjes op met proteïnen of siliconen. Een haarmasker doet dit nog sterker. Breng het aan op handdoekdroog haar. Op drijfnat haar pakt het masker minder goed en bij droog haar zijn de haarschubben vaak al gesloten, dus werkt je masker minder intens.
Glans
De mate waarin je haar glanst, heeft te maken met het lipidengehalte, maar ook met de structuur van je haar. Gezond haar heeft een zeer hoog percentage lipiden. Door bijvoorbeeld te ontkleuren, vermindert het lipidengehalte drastisch. Het haar wordt doffer, voelt stug en is moeilijker doorkambaar. Ook krullend haar glanst minder dan steil haar. Dit komt doordat krullen minder licht reflecteren. Trucje uit de oude doos is om je haar na het wassen na te spoelen met lauw water en azijn. Hierdoor sluiten de haarschubben zich. Simpeler is om een glansserum te gebruiken.
Borsteltruc
Nat haar is erg breekbaar dus kam het alvast door voordat je het gaat wassen. Dan heb je straks minder last van pijnlijke klitten en afbrekend haar.
Vitaminen voor je haar
Het leven van een haar begint in de haarwortel in je huid. Dat betekent eigenlijk dat de gezondheid van je haar afhankelijk is van de gezondheid van je haarwortel. Het is heel belangrijk dat je haarwortel zich goed heeft kunnen voeden in zijn ontwikkelingsstadium. Je lichamelijke conditie, je eet- en drinkpatroon en bijvoorbeeld stress hebben invloed op je haar. Een griep of flinke koorts kan bijvoorbeeld maanden later nog voor haaruitval zorgen. Hier wat onmisbare vitamines op een rij.
* Vitamine A (en pro vitamine A): goed voor je hoofdhuid. Vitamine A zit in spinazie, melkproducten, boter, eieren, kaas, paprika, visolie en abrikozen.
* Vitamine B2 en B5: voor glanzend en gezond haar. Een tekort aan deze vitamines kan je haargroei remmen en je haar ook breekbaarder maken. Je vindt deze vitamines in vis, aardappels, lever, eieren, volkorenbrood, melk, peulvruchten, zaden, noten en fruit, donkergroene bladgroenten. Pas op met suiker en alcohol: ze breken de vitamine B af.
* Vitamine C: neutraliseert vrije radicalen. Bovendien helpt vitamine C bij de opname van andere goede voedingstoffen. Het zit in tomaten, kiwi’s, broccoli en citrusvruchten.
* Vitamine D: buiten maakt je huid onder invloed van licht vitamine D aan, dat zorgt voor een betere conditie van hoofdhuid en haar. Het zit ook in vette vis, lever, noten, aardappelen en margarine.
* Vitamine E: beschermt het haar tegen invloeden van buitenaf zoals zon of de hitte van een föhn. Het zit in zonnebloemolie, noten, eieren, margarine, asperges en mango’s.
* Mineralen: helpen het haar zacht en soepel te houden. Als je te weinig mineralen binnenkrijgt, droogt je haar uit. Een tekort zou zelfs tot haaruitval kunnen leiden. De belangrijkste haarmineralen zijn koper, magnesium, zink en ijzer. IJzer bevordert de haargroei en zit bijvoorbeeld in peulvruchten, spinazie en rood vlees. Zink werkt ook bevorderend en zit in noten, volkorentarwe en rood vlees.