Recept voor amandel-citroenmeringue
23 september 2012
Fris en tegelijkertijd zoet; je proeft het allebei in de amandel-citroenmeringue. Niemand die hier niet van geniet als toetje.
Fris en tegelijkertijd zoet; je proeft het allebei in de amandel-citroenmeringue. Niemand die hier niet van geniet als toetje.
Nagerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 40 g blanke amandelen
- 2 eiwitten
- 125 g suiker
- 1 tl witte azijn
- 1 tl maïzena
- 1 citroen
- 2 dl slagroom
- 1 zakje slagroomversteviger
- takje munt om te garneren
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 125°C.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan iets bruin.
- Bewaar voor de garnering 8 amandelen, hak de rest fijn.
- Klop de eiwitten stijf.
- Voeg er beetje bij beetje 100 g van de suiker aan toe.
- Schep er de maïzena, azijn en gehakte amandelen door.
- Doe het eiwitschuim in een spuitzak met een mondje met een grote opening.
- Maak 4 cirkels van ca. 10 cm doorsnede op het bakpapier.
- Spuit hierop langs de rand van de cirkel een ring eiwitmengsel zodat je een soort schaaltjes hebt.
- Bak ze in de oven in ca. 1 1/2 uur tot ze droog zijn.
- Laat ze buiten de oven verder afkoelen.
- Rasp intussen de schil van de citroen en pers hem uit.
- Klop de slagroom met de rest van de suiker en de slagroomversteviger stijf.
- Roer het citroensap en de rasp erdoor.
- Schep het mengsel vlak voor het serveren in de schuimschaaltjes.
- Garneer met de munt en de amandelen.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx