Appeltaart à la grandmère
4 augustus 2011
Oma’s onweerstaanbare appeltaart.
Oma’s onweerstaanbare appeltaart.
Nagerecht, ca. 8 punten.
Boodschappenlijstje:
100 g zachte roomboter
75 g witte basterdsuiker
200 g bloem
1 ei
4-5 friszure appels1
zakje vanillesuiker
4 eetlepels abrikozenjam
1 el citroensap
Extra nodig: lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnee), ingevet
Aan de slag!
* Verwarm de oven voor op 180°C * Meng in een kom de boter met 50 gram suiker * Voeg de bloem, het ei en een mespunt zout toe en kneed alles snel tot een soepel deeg * Vorm van het deeg een dikke worst en wikkel het in plasticfolie * Laat het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast rusten * Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes * Snijd het deeg in dunne plakken van ca. 3 mm dik * Beleg de taartvorm met de plakjes deeg * Duw de naden goed dicht, zodat de bodem en rand van de vorm met deeg zijn bedekt * Leg de appelschijfjes er in overlappende cirkels op * Strooi er de rest van de suiker en vanillesuiker over * Bak de taart ca. 45 min. in de oven goudbruin * Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met het citroensap en bestrijk hier de appels mee * Laat de taart (tot lauwwarm) afkoelen en snijd in punten.
TIP: Lekker met een bol vanille-ijs of een toef crème fraîche.
TIP 2: Als de deegrand in de oven te snel bruin wordt, kun je de rand met een reep aluminiumfolie afdekken. Bak de taart verder gaar en goudbruin.
Recept: Tal Maes. Foto's: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Désirée van Dijk.