Recept voor artisjokken met ansjovis-vinaigrette
4 augustus 2011
Wist je dat… artisjokken grote eetbare bloemknoppen van een distel zijn? Ze worden in Frankrijk meestal heel eenvoudig met een vinaigrette en wat stokbrood gegeten.
Wist je dat… artisjokken grote eetbare bloemknoppen van een distel zijn? Ze worden in Frankrijk meestal heel eenvoudig met een vinaigrette en wat stokbrood gegeten.
Lunch- of voorgerecht voor vier personen.
Boodschappenlijstje:
- 4 grote artisjokken
- 2 el witte-wijnazijnvoor de vinaigrette
- 8 el olijfolie
- 2 el witte wijn-azijn
- 1 rode ui, gesnipperd
- 4 ansjovisfilets, fijngehakt
- 1 el kappertjes, uitgelekt
Aan de slag!
- Snijd de stelen van de artsjokken af.
- Knip eventueel bruine puntjes van de buitenste harde blaadjes van de artisjokken af.
- Breng de artisjokken in een grote pan met ruim water, azijn en wat zout aan de kook.
- Leg eventueel een zwaar bord op de artisjokken zodat ze beter onder water blijven liggen.
- Kook de artisjokken in ca. 50 minuten zachtjes gaar.
- Ze zijn gaar als je er gemakkelijk een blaadje af kunt trekken.
- Laat ze in een vergiet goed uitlekken.
- Klop in een kommetje de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de artisjokken met de vinaigrette.
- Eet er stokbrood bij.
Hoe eet je artisjok?
- Trek de blaadjes een voor een van de artisjok en doop ze in de vinaigrette.
- Eet het vruchtvlees van de blaadjes af.
- Eenmaal bij het hart gekomen, verwijder je de laatste dunne blaadjes zonder vruchtvlees en het ‘haar’ dat op het hart groeit.
- Snijd de zachte bodem (het lekkerste!) in stukjes en doop ze ook in de vinaigrette.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.