Bananenijs met gesuikerde pecannoten
4 augustus 2011
Neem hele rijpe bananen voor ijs met een intense bananensmaak.
Neem hele rijpe bananen voor ijs met een intense bananensmaak.
Voor 4-6 personen
Boodschappenlijstje:
3 dl melk
2 dl slagroom
1 vanillestokje, opengesneden en merg eruit geschraapt (niet weggooien)
100 g fijne kristalsuiker
5 eidooiers
2 rijpe bananen
Voor de gesuikerde pecannoten:
100 g pecannoten, grofgehakt
50 g fijne kristalsuiker
Extra: mixer, ijsmachine (eventueel), ijslepel.
Aan de slag!
*Verwarm in een pannetje de melk met de slagroom, het vanillestokje, het vanillemerg en 50 gram suiker *Breng het mengsel aan de kook *Haal de pan van het vuur en laat het geheel 10 minuten trekken *Verwijder het vanillestokje *Klop de eidooiers met de rest van de suiker in een kom, met een mixer tot een dikke bleekgele crème *Schenk de melk, beetje bij beetje en kloppend, door de eidooiers *Schenk alles weer terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur, tot het mengsel dikker wordt en op de achterkant van een lepel blijft hangen *Laat het afkoelen *Prak de bananen goed fijn en meng dat door het ijsmengsel *Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs *Laat het ijs in een diepvriesdoos in de vriezer verder opstijven *Een andere optie is om het mengsel direct in een diepvriesdoos te scheppen en in ca. 4 uur te laten bevriezen. Roer het wel elke 30 minuten door, om de ijskristallen te breken *Maak intussen de gesuikerde noten klaar *Verwarm, al roerend, de noten met de suiker in een pannetje op middelhoog vuur *Roer tot de suiker begint te smelten en er zich een suikerlaagje om de nootjes vormt *Haal het van het vuur en laat de nootjes afkoelen *Roer ze tijdens het afkoelen nog regelmatig door, om te voorkomen dat de noten aan elkaar kleven *Schep bollen bananenijs in schaaltjes en strooi de gesuikerde noten erover heen.TIP: Als je graag ijs maakt, is de aanschaf van een ijsmachine echt geen overbodige luxe. In een handomdraai maak je er de lekkerste ijsjes mee: van fluweelzacht roomijs tot verfrissend sorbetijs op basis van fruit.