Recept voor citroensoufflés
6 april 2012
Deze luchtige, zoete soufflés zijn heerlijk ter afsluiting van een diner. Je kunt ze helaas niet van te voren bereiden, maar gelukkig is het maken van soufflés minder ingewikkeld dan het lijkt.
Deze luchtige, zoete soufflés zijn heerlijk ter afsluiting van een diner. Je kunt ze helaas niet van te voren bereiden, maar gelukkig is het maken van soufflés minder ingewikkeld dan het lijkt.
Nagerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 1 citroen
- 20 g boter
- 20 g bloem
- 200 ml melk
- 90 g suiker
- 3 eieren, gescheiden
- boter, om in te vetten
- suiker, om te bestrooien
Extra nodig: 4-6 kleine souffléschaaltjes
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Vet de schaaltjes met boter in en bestrooi ze met wat suiker.
- Boen de citroen goed schoon en rasp de helft van de schil er vanaf (alleen het geel).
- Pers 1 helft uit.
- Smelt de boter in een pannetje met dikke bodem en roer er de bloem door.
- Schenk er geleidelijk de melk bij en blijf roeren tot een dikke en gladde saus ontstaat.
- Roer er de suiker en citroenrasp door.
- Haal de pan van het vuur en meng er het citroensap door.
- Klop er vervolgens één voor één de eidooiers door.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
- Spatel de eiwitten voorzichtig door het citroenmengsel.
- Vul de schaaltjes tot vlak onder de rand met het soufflémengsel.
- Bak de soufflés ca. 15 minuten in de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn.
TIP: Dien de soufflés direct op, want na ongeveer 3 minuten beginnen ze al aan volume te verliezen. Ben je nog niet zover, zet de oven dan uit en laat de soufflés erin staan. Zo blijven ze nog even mooi.
Recepten: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk