Placeholder

Recept voor kippenpoten met bruine bonen en rijst

Een heerlijk Surinaams gerecht, waar je zeker van zult smullen!

Een heerlijk Surinaams gerecht, waar je zeker van zult smullen!

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 300 g gele rijst
  • 2 el olie
  • 8 drumsticks
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes en in repen
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 tl gemalen geelwortel (koenjit)
  • 1 pot bruine bonen (720 gram)
  • Madame-Jeanettepeper (heel)
  • 4 takjes bladselderij, fijngehakt

Extra: eventueel een stoompan.

Aan de slag!

  1. Kook de rijst in een stoompan of volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  2. Verwarm intussen de olie in een ruime koekenpan en bak de kippenpoten rondom bruin aan.
  3. Neem ze even uit de pan en fruit in het bakvet de ui en knoflook 2 minuten.
  4. Doe de kip en paprikarepen in de pan en voeg de tomaten en specerijen toe.
  5. Bak alles nog ca. 3 minuten.
  6. Voeg de bonen toe en schenk er 200 ml kokend water bij.
  7. Laat alles afgedekt circa 30 minuten op laag vuur sudderen; leg er de laatste 10 minuten de Madame-Jeanettepeper in zijn geheel bij en laat meesudderen.
  8. Verwijder de Madame Jeanettepeper en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  9. De saus hoort vrij nat te zijn.
  10. Strooi er de bladselderij over en serveer met de rijst.

Ook lekker:

  • De Madame Jeanettepeper geeft dit gerecht de authentieke Surinaamse smaak. Hoe langer de peper meekookt, hoe heter het gerecht.
  • Als je van extra pittig houdt, prik je de peper op verschillende plekken met de punt van een mes in.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten, inclusief stoven.

Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Désirée van Dijk. M.m.v.: Ikea, Kitsch Kitchen, & Klevering-zuid, Nijhof woonwarenhuis, Studio Bazar, Zara home.