Recept voor marokkaanse Lamstajine met pruimen
14 oktober 2012
Een tajine is een heerlijk geurig Marokkaans stoofgerecht. Je kunt de pruimen eventueel door gedroogde abrikozen vervangen.
Een tajine is een heerlijk geurig Marokkaans stoofgerecht. Je kunt de pruimen eventueel door gedroogde abrikozen vervangen.
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 750 g lamsbout of -schouder zonder been, in blokjes van 3 cm
- 2 stengels bleekselderij, in dunne repen
- 1 tl kaneel
- 0,5 tl gemalen geelwortel (koenjit)
- 1 tl komijn (djinten)
- 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
- 3 dl groentebouillon (van tablet)
- 250 g gewelde pruimen
- 3 el amandelschaafsel
Aan de slag!
- Verhit de olie in een braadpan.
- Fruit de ui en knoflook 1 minuut.
- Voeg de blokjes lamsvlees toe en bak ze al omscheppend ca. 3 minuten.
- Voeg de bleekselderij, kaneel, geelwortel, komijn en koriander toe en bak alles 1 minuut.
- Schenk er de bouillon bij.
- Breng het vocht aan de kook.
- Zet het vuur lager, leg een deksel op de pan en laat het vlees ca. 1 uur sudderen.
- Voeg de pruimen toe en laat het geheel nog ca. 30 minuten afgedekt sudderen tot het vlees gaar is.
- Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
- Breng de tajine op smaak met zout en peper en strooi er het amandelschaafsel over.
- TIP: Lekker met couscous en een wortelsalade.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Desiree van Dijk.