Recept voor pannacotta met caramelsaus
19 mei 2012
Pannacotta is een populair Italiaans toetje dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent.
Pannacotta is een populair Italiaans toetje dat letterlijk ‘gekookte room’ betekent.
Nagerecht voor vier personen.voor de pannacotta:
Boodschappenlijstje:
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 300 ml slagroom
- 2 dl melk
- 50 g suiker
- 3 blaadjes gelatine
voor de karamelsaus:
- 50 g suiker
- 125 ml slagroom
Extra nodig:
- 4 (siliconen) puddingvormpjes.
Aan de slag!
- Schraap met de botte kant van een mesje het merg uit het vanillestokje.
- Verwarm in een pannetje op laag vuur de slagroom met de melk, suiker en vanillemerg tot vlak onder het kookpunt.
- Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.
- Week de gelatine 5 minuten in koud water.
- Knijp de blaadjes uit en los ze op in het roommengsel.
- Schenk het mengsel in de puddingvormpjes en zet ze in de koelkast.
- Laat ze in minimaal 2 uur opstijven.
- Smelt voor de karamelsaus de suiker met 1 el water in een pannetje met antiaanbaklaag.
- Haal van het vuur zodra de suiker bruin kleurt.
- Roer de slagroom erdoor.
- Verwarm de karamelsaus al roerend nog 3 minuten op laag vuur.
- Schenk de saus boven een kommetje door een zeef en laat afkoelen.
- Dompel de puddingvormen kort in heet water, zodat de puddinkjes loskomen.
- Stort ze op borden en schenk er een beetje karamelsaus over.
Credit
Recepten: Femke de Winter . Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désireé van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski.