Placeholder

Recept voor poire belle Hélène

Halverwege de negentiende eeuw werd er in Parijs een operette van Offenbach opgevoerd: La Belle Hélène. Het stuk was zo succesvol en de hoofdrolspeelster Hélène zo mooi, dat koks allerlei gerechten bedachten waarin deze naam verwerkt was. Eén ervan was Poire belle Hélène, een gepocheerde peer met vanille-ijs en chocoladesaus. Dit is een makkelijke versie van het beroemde toetje.

Halverwege de negentiende eeuw werd er in Parijs een operette van Offenbach opgevoerd: La Belle Hélène. Het stuk was zo succesvol en de hoofdrolspeelster Hélène zo mooi, dat koks allerlei gerechten bedachten waarin deze naam verwerkt was. Eén ervan was Poire belle Hélène, een gepocheerde peer met vanille-ijs en chocoladesaus. Dit is een makkelijke versie van het beroemde toetje.

Nagerecht voor 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 4 niet te rijpe handperen
  • 3 dl witte wijn
  • 250 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 8 bollen vanille-ijs
  • 100 g pure chocola, in stukjes
  • 125 ml slagroom

Aan de slag!

  1. Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten.
  2. Schenk in een pan de wijn en 4 dl water.
  3. Voeg de suiker toe.
  4. Zet de peren in het vocht, voeg het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur lager en laat de peren ca. 15 minuten zachtjes koken.
  6. Neem de peren uit de pan en laat ze iets afkoelen.
  7. Meng ondertussen de chocola met de slagroom in een pannetje met dikke bodem.
  8. Laat de chocola op een zacht vuur al roerend smelten.
  9. Verdeel de peren over borden en schep naast elke peer 2 bolletjes vanille-ijs.
  10. Schenk er wat van de warme chocoladesaus over.

Recepten: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk