Recept voor suikeramandelen met ijscake en amandelpraline
14 februari 2013
De liefde van de man gaat door de maag. Verwen daarom je lief vandaag met een zelfgemaakt dessert!
De liefde van de man gaat door de maag. Verwen daarom je lief vandaag met een zelfgemaakt dessert!
Nagerecht voor 8 personen.
Boodschappenlijstje:
- 500 ml chocolade-ijs
- 500 ml stracciatella-ijs
- 500 ml pistache-ijs
Voor de amandelpraline:
- 75 g blanke amandelen
- 110 g kristalsuiker.
- Extra: cakeblik (25 cm lang) en bakpapier.
Aan de slag!
- Laat de verschillende soorten ijs ca.10 minuten buiten de vriezer op temperatuur komen, zodat ze iets zachter worden.
- Verdeel het chocolade-ijs over de bodem van het cakeblik en strijk het met de achterkant van een lepel glad.
- Schep er het stracciatella-ijs op en strijk het met de achterkant van een lepel glad.
- Verdeel tenslotte het pistache-ijs erover en strijk weer met de achterkant van een lepel glad.
- Dek de vorm af met plasticfolie en laat de ijscake in de vriezer in ca. 2 uur opstijven.
- Rooster intussen voor de praline de amandelen in een droge koekenpan licht goudbruin.
- Laat ze afkoelen en hak ze grof.
- Spreid de noten uit over een stuk bakpapier leg ze niet te ver uit elkaar.
- Verwarm in een pannetje de suiker met 60 ml water al roerend tot de suiker is opgelost.
- Breng dan de suikeroplossing snel aan de kook en laat het koken tot de oplossing karamelkleurig is, roer tussentijds niet.
- Laat de belletjes wegtrekken en schenk de suikersiroop over de gehakte amandelen.
- Laat afkoelen en breek de praline in grove splinters.
- Dompel de cakevorm enkele seconden in heet water en stort de ijscake op een grote schaal.
- Steek de praline-splinters in de cake.
- Snijd de cake in plakken.
- Lekker met geklopte slagroom.
Bereidingstijd: ca. 30 minuten, plus wachttijd.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. M.m.v. Nijhof, Studio bazar en Zara home.