Zomergroentesoep met pistou
4 augustus 2011
De Franse Provençaalse pesto, pistou, is gemaakt met veel knoflook en zonder pijnboompitten. Hij wordt traditioneel met een vullende groentesoep vol zomergroenten opgediend. Dit is een snelle versie van de klassieke soupe au pistou.
De Franse Provençaalse pesto, pistou, is gemaakt met veel knoflook en zonder pijnboompitten. Hij wordt traditioneel met een vullende groentesoep vol zomergroenten opgediend. Dit is een snelle versie van de klassieke soupe au pistou.
Boodschappen
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 400 g fijne soepgroenten (kant-en-klaar)
- 1 l kippenbouillon (van tablet)
- 3 aardappels, in blokjes
- 100 g haricots verts of sperziebonen, schoongemaakt
- 225 g dorperwten (vers of diepvries)
- 75 g vermicellivoor de pistou
- 4 tenen knoflook
- 1 flinke bos basilicum (30 g)
- 50 g geraspte pittige kaas (Grana Padano of Parmezaanse kaas)
- 1 dl olijfolie
- Extra: keukenmachine.
Verwarm de olie in een ruime pan en bak de ui 2 minuten. Voeg de soepgroenten toe bak ze 3 minuten mee. Schenk de bouillon in de pan en voeg de aardappels toe. Breng alles aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 10 minuten zacht doorkoken. Voeg de haricots verts, doperwten en vermicelli toe en laat alles nog 8-10 minuten koken. Maak intussen de pistou. Maal in een keukenmachine de knoflook met het basilicum en de kaas fijn. Schenk er de olijfolie bij en laat de machine draaien tot je een smeuïge saus hebt. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over borden en schep er een lepel van de pistou in. Serveer met stokbrood.
Recepten: Tal Maes. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk.
Bereiding: Goran Todorovic.