Zuurkool goes culi
4 augustus 2011
Dol op zuurkool, maar geen zin in het geijkte recept? Ook van deze seizoensgroente kun je iets heel speciaals maken.
Dol op zuurkool, maar geen zin in het geijkte recept? Ook van deze seizoensgroente kun je iets heel speciaals maken.
Hoofdgerecht, 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 500 g geschilde aardappelen
- 400 g wijnzuurkool
- 6 takjes rozemarijn
- 3 el honing
- 4 el boter
- 20 kleine plakjes katenspek
- 2 el slagroom
- 4 stevige visfilets à ca.
- 150 g (tilapiafilet, roodbaars, victoriabaars)
- 1 el bloem
- 1 tl kerriepoeder
Aan de slag!
- Kook de aardappelen gaar
- Verwarm intussen de zuurkool met 2 takjes rozemarijn, de honing en 2 el van de boter op laag vuur
- Bak de plakjes spek in een koekenpan krokant; laat ze op keukenpapier uitlekken
- Let op: de pan waarin het spek gebakken is niet schoonmaken
- Dep de vis droog en halveer de filets in de lengte
- Strooi de bloem op een bord
- Haal de vis aan beide kanten erdoorheen en klop al het overtollige bloem eraf
- Wrijf kerriepoeder, zout en peper over de vis
- Giet de aardappelen af, maar vang het vocht op
- Stamp de aardappelen met de room en wat van het kookvocht tot een fijne puree, breng hem op smaak met zout en peper
- Hou de puree op heel laag vuur warm
- Smelt de boter in de pan met het spekvet
- Bak de vis in ca. 6 minuten net gaar, keer de filets halverwege
- Verwarm intussen de borden
- Schep op het midden van elk bord wat puree en leg er 2 plakjes spek op
- Schep hierop de zuurkool en leg er nog 2 plakjes spek op
- Leg er de gebakken vis kruiselings bovenop en garneer met een het laatste plakje spek en de takjes rozemarijn.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx