Zuurkoolschotel met abrikoos en kerrie
4 augustus 2011
Lekker winters, maar niet te zuur door de abrikozen.
Lekker winters, maar niet te zuur door de abrikozen.
Vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen.
Boodschappenlijstje:
- 750 g geschilde aardappelen
- 2 appels
- 10 gedroogde abrikozen
- 500 g kruidenzuurkool
- 4 grote uien
- 4 el boter
- 1 el kerriepoeder
- 3 el ketjap manis
- 150 g feta, in blokjes
- 2 el paneermeel
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200°C
- Kook de aardappelen gaar
- Schil de appels, snijd ze in parten, haal de klokhuizen eruit en snijd de parten in blokjes
- Knip of snijd de gedroogde abrikozen in stukjes
- Vet een vuurvaste schaal in met boter
- Doe de zuurkool erin en schep er de appel en abrikoos door
- Zet de schaal afgedekt in de oven
- Snijd de uien in ringen
- Smelt 2 el van de boter in een ruime koekenpan en bak de uienringen aan beide kanten bruin en gaar
- Strooi er het kerriepoeder over en schenk er de ketjap bij
- Laat het op laag vuur tot een stroperig geheel inkoken
- Schep de uien met de ketjapsaus op de zuurkool
- Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op
- Stamp de zuurkool met 1 el boter tot puree
- Giet er zoveel kookvocht bij als nodig is om een smeuïge puree te maken
- Breng de puree op smaak met zout en peper
- Schep er de blokjes feta door
- Schep de puree over de uienlaag en strijk hem glad
- Strooi het paneermeel erover en verdeel de laatste el boter er in vlokjes over
- Zet de schotel ca. 30 minuten in de oven, tot het paneermeel bruin gekleurd is.
Recept: Mirjam Bakker-van Dam. Foto: Peter Kooijman. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Styling: Susanne Houx