Placeholder

Zweedse balletjes met bietensalade

Zweedse gehaktballetjes zijn inmiddels tot ver buiten Zweden beroemd. Deze zijn met dille en aardappels bereid. Zowel de balletjes als salade kun je goed van tevoren klaarmaken.

Zweedse gehaktballetjes zijn inmiddels tot ver buiten Zweden beroemd. Deze zijn met dille en aardappels bereid. Zowel de balletjes als salade kun je goed van tevoren klaarmaken.

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 800 g vastkokende aardappels, geschild en in blokjes van ca. 2 cm
  • 3 el (olijf)olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g rundergehakt
  • 4 takjes dille, fijngehakt
  • 3 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 el citroensap
  • 400 g geraspte bietjes
  • 2 appels, geschild en in blokjes
  • Extra nodig: keukenmachine.

Aan de slag!

* Kook de aardappelblokjes in een pan met water en wat zout in ca. 10 minuten gaar * Verhit ondertussen in een koekenpan 1 eetlepel olie en fruit de ui ca. 3 minuten; laat hem niet bruin worden * Haal de pan van het vuur * Giet de aardappelblokjes af * Maal in een keukenmachine het gehakt samen met 150 gram van de gekookte aardappelblokjes, de gebakken uitjes en de dille tot een fijn gehakt * Voeg zout en peper toe * Maak van het gehakt kleine balletjes ter grootte van golfballen en zet ze eventueel tot gebruik in de koelkast * Meng in een kommetje de yoghurt met de mayonaise en het citroensap * Voeg zout en peper naar smaak toe * Meng in een schaal de bietjes met de aardappelblokjes, appel en yoghurtsaus * Zet de salade eventueel tot gebruik in de koelkast * Verhit in een ruime koekenpan de rest van de olie en bak de balletjes in ca. 10 minuten op een matig vuur rondom bruin en gaar * Serveer met de bietensalade.

Recept: Tal Maes. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desirée van Dijk.