Begin de dag goed met een power-ontbijt!
15 mei 2012
Begin de dag met een power ontbijt dat je niet alleen energie geeft, maar ook nog lekker is en makkelijk te maken. Vriendin.nl geeft je vier ontbijtrecepten en legt uit waarom een goed begin van de de dag zo belangrijk is.
Begin de dag met een power ontbijt dat je niet alleen energie geeft, maar ook nog lekker is en makkelijk te maken. Vriendin.nl geeft je vier ontbijtrecepten en legt uit waarom een goed begin van de de dag zo belangrijk is.
Begin je dag nooit zonder het ontbijt. Omdat je de hele nacht niks hebt gegeten en gedronken is je bloedsuikerspiegel op zijn laagst. En om die weer op peil te krijgen is een voedzaam ontbijt belangrijk. Een stabiele bloedsuikerspiegel brengt je spijsvertering op gang, zorgt ervoor dat je energie hebt en voorkomt dat je gaat snoepen of snacken.
Heb jij 's ochtends geen tijd om te ontbijten of kun jij in de vroege ochtend nog geen hap door je keel krijgen? Zet je wekker een kwartiertje eerder om zo rustig te kunnen ontbijten. Maak van ontbijten een soort ritueel en ga aan tafel zitten in plaats van staand achter het aanrecht een boterham naar binnen te proppen.
Maak het jezelf makkelijk. Zet de avond van tevoren zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar. Ook kun je alvast de boterhammen smeren en in de koelkast leggen voor de volgende dag.
Zorg voor voldoende vezels aan het begin van de dag, zoals bruine boterhammen, vezelrijke muesli en fruit. Vezels zorgen namelijk voor een verzadigd gevoel en een goede stoelgang.
Een evenwichtig en voedzaam ontbijt bevat twee bruine boterhammen met mager beleg, af en toe een gekookt ei, een kop thee, een glas water of een glas halfvolle melk of yoghurt en een stuk fruit.
Wist je dat…
- Ontbijt is afgeleid van het Middeleeuwse 'ont', wat voorafgaand betekent, en 'bijt' is afgeleid van bijten of eten. Ontbijten betekent dus 'beginnen aan eten'.
- Één op de vier Nederlanders het ontbijt overslaat?
Alle deze ontbijtjes zijn voor twee personen:
Stevig fruitontbijt: Bruschetta met nectarine-frambozensalade
Snijd van een bruin stokbrood een aantal schuine sneetjes. Bestrijk beide kanten met olijfolie en gril ze licht goudbruin in een grillpan of onder een ovengrill. Snijd het vruchtvlees van 4 nectarines (of 2 mango's) in plakjes en meng het in een schaal met 150 gram frambozen (vers of ontdooid) en een paar fijngesneden blaadjes munt. Strooi er eventueel een beetje poedersuiker overheen. Heerlijk samen met de bruschetta.
Zoet ontbijt: Toast met verse aardbeienjam
Prak met een vork 250 gram aardbeien fijn en meng er 1 eetlepel vloeibare honing door. Rooster 2 sneetjes bruin brood. Bestrijk de sneetjes met creamcheese light en de verse aardbeienjam. Strooi er eventueel een beetje kaneel over.
Supergezond ontbijt: Bosbessensmoothie met havermout
Pureer 150 gram bevroren bosbessen met 400 ml vers geperste sinaasappelsap, 1 in plakjes gesneden banaan en 2 eetlepels havermout in een blender of met een staafmixer.
Pittig ontbijt: Pistolet met rosbief, mierikswortel en alfalfa
Meng 2 theelepels mierikswortel uit een potje met 3 eetlepels kwark in een kommetje en wat peper en zout. Beleg 2 opengesneden bruine pistolets met plakjes rosbief, plakjes komkommer en een toef alfalfa. Sprenkel de mierikswortelsaus eroverheen en maak af met wat peper en zout.
Tekst: Philippine Dankelman.