Vaccineren?
2 maart 2013
Meer dan 95% van de ouders laten hun kinderen inenten tegen een aantal ziektes. Veel ouders doen dit om hun kinderen te beschermen. Maar er zijn ook ouders die besluiten hun kinderen niet te laten inenten.
Meer dan 95% van de ouders laten hun kinderen inenten tegen een aantal ziektes. Veel ouders doen dit om hun kinderen te beschermen. Maar er zijn ook ouders die besluiten hun kinderen niet te laten inenten.
De prikken worden gegeven tussen de geboorte en het 4e jaar en worden vergoed door de overheid. De 12 ziekten waar de kinderen tegen ingeënt worden zijn:
- baarmoederhalskanker (voor meisjes van 12 jaar)
- bof
- difterie
- hepatitis B
- Hib-ziekten
- kinkhoest
- mazelen
- meningokokken C
- pneumokokken
- polio
- rodehond
- tetanus
Bij het vaccineren moet je je houden aan het vaccinatieschema. Wanneer je niet de juiste maanden bijhoudt of je niet aan de volgorde van van de vaccinaties houdt, kan de bescherming van je kind nadelig beïnvloed worden.
In het 9e jaar worden deze prikken nog een keer gegeven. Dit zorgt ervoor dat je kind nog lang beschermd is tegen deze ziektes. Maar wanneer je hem of haar laat inenten, geeft dit geen garantie dat de ziektes helemaal wegblijven. Wel verkleinen ze de kans op een van deze ziektes en maken ze het verloop veel milder.
Er zijn steeds meer ouders die hun kinderen niet laten inenten. Soms doen ze dit omdat ze vinden dat het onnodig is, maar ook om medische redenen. Zo kunnen kinderen heftig reageren op vaccinaties. Let daarom altijd op dat wanneer je jouw kind laat inenten, hij of zij niet hangerig of snotterig is. Hierdoor wordt de kans op een reactie groter. De reacties kunnen variëren van rode bultjes tot hevige koorts of erger. Vandaar dat sommige ouders beslissen om de BMR-DTP-vaccinatie over te slaan.
Het is altijd slim om met de arts te overleggen wanneer je je niet prettig voelt bij het vaccineren van je kind. Redenen hiervoor kunnen zijn: een ziekte, het gebruik van een bepaald medicijn of uit eigen principe. De arts kan jou goed voorlichten, zodat jij de juiste beslissing neemt voor je kind.