Placeholder

Oma’s recepten

Kun jij je die heerlijke gerechten van je oma nog herinneren?

Kun jij je die heerlijke gerechten van je oma nog herinneren?

De lekkerste gerechten komen vaak van oma. Goed nieuws: het is niet moeilijk om de kookkunsten van oma te evenaren! Vriendin heeft een aantal ouderwetse gerechten voor je uitgelicht.

 

Oma’s gehaktballen
Voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ketjap
  • Paneermeel
  • Zout en peper

Aan de slag!

  1. Doe het gehakt in een kom.
  2. Versnipper de ui en meng deze door het gehakt.
  3. Doe vervolgens hetzelfde met de paprika.
  4. Voeg nu het ei, de ketjap en zout en peper toe aan het gehakt en kneed alles goed door elkaar.
  5. Maak van het gehakt 4 gelijke ballen en rol deze door het paneermeel.
  6. Verhit boter in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin.
  7. Voeg nu 1 dl water toe in de pan, zet de deksel erop en zet laat de gehaktballen 25 minuten gaar braden.

 

Oma’s kippensoep
Voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 2 liter water
  • 500 gram kipfilet
  • 1 zakje soepgroenten of 1 peen, 1 prei en 1 ui
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • vermicelli
  • zout en peper

Aan de slag!

  1. Verwarm 2 liter water in de waterkoker en giet dit in een pan.
  2. Plaats de pan op het vuur.
  3. Snijd de kipfilet in stukjes en voeg deze samen met de bouillonblokjes toe aan het water.
  4. Indien je geen zakje soepgroenten hebt, snipper dan de groenten in kleine stukjes.
  5. Voeg de groenten toe aan de kippenbouillon.
  6. Laat de soep op laag vuur een kwartiertje trekken.
  7. Voeg als laatst de vermicelli en de zout en peper op smaak toe en laat de soep nog 5 minuten doorkoken.

 

Oma's draadjesvlees
Voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

  • 4 runderlappen
  • 2 uien
  • boter
  • bouillonblokje
  • 1 scheut azijn
  • zout en peper

Aan de slag!

  1. Laat in een koekenpan een flinke klont boter bruin worden.
  2. Leg de runderlappen hierin en snijd de uien.
  3. Laat de uien meebakken.
  4. Wanneer de runderlappen gaar zijn, giet je alles over in een braadpan.
  5. Voeg een half kopje water toe in de pan en voeg hier het bouillonblokje en de azijn aan toe.
  6. Laat de braadpan met het vlees zo’n 2,5 uur doorpruttelen.
  7. Check om het kwartier of er water toegevoegd moet worden en roer even door de jus.

 

Oma’s appeltaart
Voor 1 appeltaart.

Boodschappenlijstje:

  • 1 kilo goudrenetten
  • 1 zak rozijnen
  • 60 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eieren
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram koude boter

Aan de slag!

  1. Schil een dag van tevoren de appels, deel ze in vieren en snijd ze in schijfjes.
  2. Doe de appelschijfjes in een kom en meng ze met de suiker, rozijnen en het kaneel.
  3. Laat dit een nacht intrekken.
  4. Neem de volgende dag een beslagkom en doe hier de bloem, basterdsuiker en het zout in.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Meng hier de boter en het ei doorheen en maak er een samenhangend deeg van.
  7. Leg nu een natte theedoek over de kom en zet deze 20 minuten in de vensterbank.
  8. Neem de springvorm, besmeer deze met boter en strooi er paneermeel overheen.
  9. Verdeel het deeg in twee delen: 1 dat bestaat uit 2/3 van het deeg en 1 van 1/3.
  10. Rol het grootste deel deeg uit tot een dunne plak, en leg deze in de springvorm.
  11. De bodem en de zijkant van de vorm moet bedekt zijn.
  12. Snijd de stukken deeg die over de rand komen eraf en voeg deze toe aan het kleine deeg deel.
  13. Verdeel het mengsel van de appelschijfjes in de vorm.
  14. Rol het kleine deel van het deeg uit en snijd hier stroken uit.
  15. Leg deze stroken kruislings over de taart.
  16. Scheid van het tweede ei de dooier en bestrijk de stroken hiermee.
  17. Bak de taart 50 minuten in de oven.