Placeholder

Recept voor Franse aspergegratin

Dol op asperges? Maak dan eens deze Franse aspergegratin. Dat wordt smullen!

Dol op asperges? Maak dan eens deze Franse aspergegratin. Dat wordt smullen!

Hoofdgerecht, 4 personen

Boodschappenlijstje:

  • 2 kg witte asperges
  • 200 g slagersham
  • 200 g gruyère
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 g slamelange naar keuze
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 el witte wijnazijn
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • Extra: ovenschaal (inhoud 2 l), ingevet

Aan de slag!

  1. Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge.
  2. Kook de asperges in weinig water in 15-20 minuten gaar.
  3. Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken.
  4. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  5. Wikkel steeds enkele asperges in een plak ham en leg in de ovenschaal.
  6. Rasp de kaas en strooi over de asperges.
  7. Bestrooi met de tijm en peper naar smaak.
  8. Schenk er de slagroom over.
  9. Bak de aspergegratin in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin.
  10. Maak intussen de slamelange met de ui aan met de wijnazijn, de olijfolie en zout en peper naar smaak.
  11. Serveer de aspergegratin met de salade.

Tip: serveer er eventueel nog in de schil gekookte of gestoomde krieltjes met roomboter en zeezout bij.

Bereidingstijd: 30 minuten.

Oventijd: 25-30 minuten.

Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl

Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink.