Recept voor Franse aspergegratin
3 september 2013
Dol op asperges? Maak dan eens deze Franse aspergegratin. Dat wordt smullen!
Dol op asperges? Maak dan eens deze Franse aspergegratin. Dat wordt smullen!
Hoofdgerecht, 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 2 kg witte asperges
- 200 g slagersham
- 200 g gruyère
- 1 el verse tijmblaadjes
- 200 ml slagroom
- 200 g slamelange naar keuze
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 el witte wijnazijn
- 5 el olijfolie extra vierge
- Extra: ovenschaal (inhoud 2 l), ingevet
Aan de slag!
- Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperge.
- Kook de asperges in weinig water in 15-20 minuten gaar.
- Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken.
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
- Wikkel steeds enkele asperges in een plak ham en leg in de ovenschaal.
- Rasp de kaas en strooi over de asperges.
- Bestrooi met de tijm en peper naar smaak.
- Schenk er de slagroom over.
- Bak de aspergegratin in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin.
- Maak intussen de slamelange met de ui aan met de wijnazijn, de olijfolie en zout en peper naar smaak.
- Serveer de aspergegratin met de salade.
Tip: serveer er eventueel nog in de schil gekookte of gestoomde krieltjes met roomboter en zeezout bij.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Oventijd: 25-30 minuten.
Klik hier voor alle recepten op Vriendin.nl
Recepten: Janneke Philippi. Fotografie: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yvonne Jimmink.