Placeholder

Slaapweetjes

Dat slapen belangrijk is, weet je vast wel. Maar ben je al bekend met deze verrassende weetjes?

Dat slapen belangrijk is, weet je vast wel. Maar ben je al bekend met deze verrassende weetjes?

  1. Een deel van de normale huidveroudering wordt ’s nachts hersteld. Dat is niets nieuws. Maar als je een langdurig slaaptekort hebt, komt dat goede werk bijna tot stilstand. Dat bevordert het ontstaan van fijne lijntjes in je gezichtshuid. Oftewel: je krijgt meer rimpels!
  2. Vergeet je veel dingen? Dan slaap je misschien te weinig. Een nachtje slecht slapen heeft een negatief effect op de werking van je geheugen. Dat is gebleken uit een Nederlands onderzoek. Een goede, diepe nachtrust zorgt ervoor dat je hersenen belangrijke informatie goed opslaan. Probeer dus zoveel mogelijk te slapen als je een belangrijke dag voor de boeg hebt.
  3. Je slaapt niet in één ruk door. Echt niet. Bij een normale slaap word je vele keren per nacht wakker. Vaak is dat onbewust, daarom herinner je je het meestal niet.
  4. Heb je er moeite mee snel in slaap te vallen? Dat kun je verbeteren door minstens 4 keer per week 20 minuutjes te sporten. Wat het beste werkt, is een stukje hardlopen of fietsen. Wie beter slaapt, krijgt ook meer zin om te bewegen.
  5. Als je weinig slaapt, heb je meer kans op overgewicht. Een slaaptekort zorgt voor een verstoorde stofwisseling en voor een onbalans tussen de hormonen greline en leptine. Door greline krijg je zin in eten en leptine vertelt je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Door gebrek aan slaap krijg je meer greline en minder leptine. Je eetlust neemt dus toe, terwijl je spijsvertering niet optimaal werkt.
  6. Weinig slapen is ongezond, maar teveel slapen is ook niet goed. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die langer dan 8 uur slapen dezelfde slaapklachten hebben als mensen met een slaaptekort. Lang slapen verstoort namelijk het bioritme en ontregelt hersenfuncties.
  7. Heb jij ’s nachts last van je partner? Dan mis je ongeveer 2 uur slaap per nacht. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat getrek aan het dekbed door een omdraaiende partner de grootste ergernis is. Op de tweede plaats staat snurken.
  8. Het kan zo makkelijk zijn om in bed nog even Facebook te checken of een sms’je te sturen. Dat bevordert een goede slaap niet. Onderzoekers in de VS zeggen dat het versturen van tekstberichten in de late uurtjes schrikbarend toeneemt. Vooral bij pubers. Het gevolg? Leer- en concentratieproblemen overdag.
  9. Zin in een nachtelijke snack? Maak een melk-banaansmoothie. Dit sapje werkt slaapbevorderend volgens een Australisch onderzoek. Slaap lekker!

Bron: www.gezondheidsnet.nl