Wennen aan de zomertijd
29 maart 2014
In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Door de zomertijd krijgen we nu langere en lichtere avonden. Maar de zomertijd brengt ook slaapproblemen met zich mee. Vriendin vertelt je hoe je het beste kunt wennen aan de zomertijd.
In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. Door de zomertijd krijgen we nu langere en lichtere avonden. Maar de zomertijd brengt ook slaapproblemen met zich mee. Vriendin vertelt je hoe je het beste kunt wennen aan de zomertijd.
Op zondag merk je vast niet zoveel van de zomertijd, omdat je dan nog lekker kunt uitslapen. Maar op maandagochtend merk je wel duidelijk verschil: de wekker geeft 7 uur ’s ochtends aan, maar het lijkt pas 6 uur. Ook ’s avonds is het wennen: je hebt moeite om in slaap te komen, omdat je een uur eerder naar bed gaat dan normaal.
Het wennen aan de zomertijd heeft allemaal te maken met je biologische klok. Je biologische klok is je dagritme, dit past zich normaal gesproken goed aan. Zo loopt je dagritme in de winter gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. Als het donker is, word je moe. Als het licht is, word je wakker en heb je energie om dingen te gaan doen. In de zomermaanden blijft het langer licht en krijg je niet zo snel het gevoel dat je moet gaan slapen. Hierdoor gaan mensen later naar bed en ontstaat er een tekort aan slaap. De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.
Ben jij zo iemand die door de zomertijd ’s ochtends niet uit bed kan komen en ’s avonds naar het plafond ligt te staren? Wij geven tips:
- De snooze-knop indrukken is verleidelijk, maar van een beetje verder dutten, word je echt niet fitter. Als je uitslaapt, stel je de aanpassing van je biologische klok alleen maar uit. Meteen opstaan dus. Zet je wekker aan de andere kant van de slaapkamer, dan moet je wel.
- Licht stimuleert de productie van ‘waakhormonen’. Dus van zonlicht word je goed wakker. Doe meteen de gordijnen open, maak een ochtendwandelingetje of ga meteen naar buiten om te sporten als je daar de tijd voor hebt.
- ’s Avonds kun je het beste het licht zo veel mogelijk buitensluiten, zodat je lichaam melatonine gaat aanmaken. Verduisterende gordijnen kunnen helpen. Ook kunstlicht houd je uit je slaap, dus dim de lichten en kijk vlak voor je naar bed gaat niet meer naar je tv, tablet of telefoon.
- Vind je vooral die eerste maandagochtend in de zomertijd lastig? Sta dan op zondag alvast extra vroeg op, zo’n 2 uur eerder. Op die manier kan je biologische klok wat eerder beginnen met aanpassen.
Vind je het lastig om te onthouden wanneer de klok vooruit moet en wanneer achteruit? Een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok vooruit. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug. Je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat, want die dag duurt een uur langer.