Veilig barbecueën
6 juni 2014
Het blijft een heerlijk tijdverdrijf: barbecueën tijdens warme zomeravonden. Helaas brengt barbecueën, naast alle gezelligheid en eetplezier, wat gevaren met zich mee. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen, spullen en bereidingswijze kan barbecueën gezellig, lekker en veilig zijn!
Het blijft een heerlijk tijdverdrijf: barbecueën tijdens warme zomeravonden. Helaas brengt barbecueën, naast alle gezelligheid en eetplezier, wat gevaren met zich mee. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen, spullen en bereidingswijze kan barbecueën gezellig, lekker en veilig zijn!
De veiligste manier om te barbecueën is natuurlijk buiten. De gloeiende houtskool kan namelijk veel koolmonoxide afgeven. Bovendien is brandgevaar binnen veel groter! Zorg dat de barbecue stevig op zijn poten staat en plaats hem op een stevige, goede en vlakke ondergrond, zodat hij niet om kan vallen! Ook is het belangrijk om op een windvrije plek te staan, zodat jij, je gezin of je buren niet in de rook zitten. Smeulende houtskooldeeltjes kunnen daardoor ook niet in je gezicht of ogen waaien.
De oorspronkelijke manier van barbecueën is het grillen op een open vuur, meestal op houtskool of briketten. Briketten hebben het voordeel dat ze langer branden en een hogere temperatuur aankunnen. Helaas zijn briketten lastiger om aan te steken dan houtskool. Wat je ook kiest, voor allebei geldt: hoe duurder, hoe beter. Als je iets meer uitgeeft, krijg je een hogere kwaliteit houtskool of briket en zal het aansteken makkelijker gaan. Het aansteken van het vuur kun je het beste doen met lange lucifers en bruine aanmaakblokjes. Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst naaldhout met paraffine en daardoor milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig. Zowel briketten als houtskool hebben lang nodig om goed op temperatuur te komen. Trek minstens 30 tot 40 minuten uit voor het aansteken en op temperatuur brengen van de barbecue. Gebruik nooit brandbare vloeistoffen zoals spiritus, brandgel of benzine om een barbecue mee aan te steken! Dit zorgt namelijk voor een steekvlam. Vooral met (kleine) kinderen en huisdieren in de buurt is het belangrijk één persoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de barbecue en daarbij in de buurt blijft.
Eten:
Zorg dat je vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast haalt. Zeker in de zomer moet je uitkijken met de houdbaarheid van eten, het is belangrijk dat het eten niet te lang ongekoeld blijft staan. Gebruik aparte schalen voor vlees en vis en ook apart bestek. Het roosteren van vis gaat het makkelijkst met een speciaal visrooster. Als je dat niet hebt, kun je de vis ook in aluminiumfolie verpakken.
Ben je klaar met barbecueën? Pas ook op met het opruimen van een barbecue. Verplaats nooit een nog brandende of een nog warme barbecue. Houtskool blijft urenlang nagloeien en kan daardoor ook aan het einde van de avond nog erg warm zijn en voor brandwonden zorgen. Houtskool kun je het beste doven door het met een laag zand af te dekken. De as kun je pas opruimen als deze helemaal is afgekoeld.