Maak je eigen ijsthee
9 juni 2014
Een favoriet drankje van veel mensen is ijsthee. Het is een heerlijk verfrissend drankje tijdens de warme zomerdagen. En hoe leuk is het om je eigen ijsthee te maken?
Een favoriet drankje van veel mensen is ijsthee. Het is een heerlijk verfrissend drankje tijdens de warme zomerdagen. En hoe leuk is het om je eigen ijsthee te maken?
Wist je dat je ijsthee op 3 manieren kunt maken? Manier 1 is: water koken, de thee een paar minuten laten trekken en laten afkoelen. Een andere manier is een kan koud water met theezakjes een nachtje in de koelkast laten staan. De derde manier is kraanwater met theezakjes in de zon laten trekken, zo krijg je sun tea.
Zelf ijsthee maken is ook een stuk gezonder dan de varianten die we vinden in de supermarkt. Hier zitten vaak veel toegevoegde suikers in. In je eigen ijsthee zitten helemaal geen toegevoegde suikers, maar suikstroop. Deze kun je zelf heel gemakkelijk maken: Doe dit door een kop water te koken, een kop suiker toe te voegen en het geheel dan zachtjes te laten pruttelen (en te roeren) tot de suiker is opgelost. Maak dan vervolgens je eigen ijsthee met bijvoorbeeld munt en citroenschijfjes of ijsthee met perzik.
IJsthee met gember, citroen en munt:
- 6 zakjes groene thee
- 8 glazen water
- suikersiroop
- ijsblokjes
- schijfjes citroen
- takjes munt
- 2 x 2 stukjes gember van 4 cm
Begin met het maken van je suikersiroop. Kook met het suikermengsel fijngesneden stukjes gember mee. Voeg de 8 glazen water toe en vervolgens weer fijngesneden gember. Laat dit mengsel koken en vervolgens helemaal afkoelen. Nadat het afgekoeld is doe je de zakjes groene thee bij het mengsel. Laat het ongeveer 6 minuten trekken en haal daarna de zakjes eruit. Laat het geheel afkoelen en giet het mengsel in een kan. Voeg ijsblokjes, schijfjes citroen en wat takjes munt toe. Zet de kan vervolgens een aantal uur in de koelkast om lekker koud te worden.
Perzik met basilicum ijsthee:
- 4 zakjes Oranje Pecco thee (Pickwick Dutch Blend heeft deze thee)
- Handje basilicumblaadjes
- Verse perziksap
- 8 glazen water
Laat het water koken en voeg de zakjes Oranje Pecco thee toe. Laat de zakjes ongeveer 5 minuten trekken. Vervolgens voeg je de basilicumblaadjes toe en laat je het mengsel afkoelen. Je kunt het mengsel eventueel nog even zeven om zo alle stukjes basilicum eruit te krijgen. Laat het mengsel helemaal afkoelen en giet het in een kan. Roer daarna het perziksap erdoor en zet de kan vervolgens een aantal uur in de koelkast om lekker koud te worden.
Groene ijsthee met aardbeien, munt en limoen:
- 6 zakjes groene thee
- 8 glazen water
- handje aardbeien
- honing
- ijsblokjes
- halve limoen
- handje muntblaadjes
Kook de 8 glazen water en voeg daar de honing aantoe. Laat dit mengsel kort koken en vervolgens helemaal afkoelen. Voeg de zakjes groene thee toe en laat ze 6 minuten trekken. Laat het geheel weer afkoelen en giet het mengsel in een kan. Voeg ijsblokjes, plakjes aardbeien, schijfjes limoen en wat muntblaadjes toe. Zet de kan vervolgens een aantal uur in de koelkast om lekker koud te worden.