Placeholder

EHBO-trommel voor op vakantie

Yes! De vakantie staat voor de deur. Natuurlijk ben je goed voorbereid: je hebt een checklist gemaakt waarop staat wat je allemaal écht niet moet vergeten. Maar heb je ook een goedgevulde EBHO-trommel?

Yes! De vakantie staat voor de deur. Natuurlijk ben je goed voorbereid: je hebt een checklist gemaakt waarop staat wat je allemaal écht niet moet vergeten. Maar heb je ook een goedgevulde EBHO-trommel?

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar ongelukjes, ziektes en andere kwaaltjes komen ook voor wanneer je op vakantie bent. Dit komt omdat je je vaak bevindt in andere landen, met een andere natuur en ander eten. Zo kun je in thuis nooit last hebben van je darmen maar op vakantie ineens wel. Waar je ook naar toe gaat op vakantie, je doet er altijd verstandig aan om een EHBO-trommel mee te nemen. Er zijn 4 soorten verbandozen, namelijk een voor thuis, voor op het werk, voor in de auto en voor op vakantie. De meeste mensen hebben de ‘standaard’ verbanddoos en dat is die voor thuis. De inhoud is als volgt:

  • 5 stuks assortiment of rol pleister
  • 1 driekante doek/mitella
  • 1 ideaalzwachtel 5mx8cm
  • 1 rol kleefpleister 2,5 cm
  • 1 flesje  desinfectans (Betadine, Sterilon)
  • 2 paar (bij voorkeur latex-vrije) handschoenen
  • 1 splinterpincet
  • 4 steriele gazen/compressen van 1/16 m2 of 5×8,5 cm
  • 1 verbandschaar
  • 2 wondsnelverbanden 8×10 cm

De EHBO-koffer voor thuis is prima voor op vakantie, maar je moet 'm dan wel aanvullen met wat extra materialen. Zorg dat je pilletjes in je EHBO-trommel hebt tegen de diarree. Neem ze niet gelijk als je diarree krijgt, maar geef je lichaam eerst de kans zelf te wennen aan het andere eten. Als dit niet werkt, kun je een pilletje innemen.

Blaren
Veel gezinnen vinden het heerlijk om tijdens hun vakantie (lange) wandeltochten te maken. Helaas kan het nog wel eens voorkomen dat je na zo’n wandeling een blaar op je voeten krijgt. Prik blaren niet gelijk door! Een blaar met vocht eronder prik je alleen door als je er erg veel last van hebt. Doorprikken vergroot namelijk de kans op een infectie. Doe je het toch, ga dan als volgt te werk: prik (steriel) 2 gaatjes in de blaar. Druk met een steriel gaasje de blaar leeg en ontsmet hem. Dek hem af met een pleister of blarenpleister. Is de blaar al stuk, knip dan voorzichtig de losse velletjes weg, ontsmet de wond en dek hem af met een blarenpleister. Zorg daarom altijd voor genoeg blarenpleisters in je EHBO-doos.

Teken en andere insecten
Een tekentang is absoluut een must in je EHBO-doos. Een tekenbeet kun je tijdens de warme dagen snel oplopen, als je je bijvoorbeeld bevindt in de bossen. Een teek klemt zich vast aan je huid, waardoor je ‘m er moeilijk afkrijgt, maar met een tekentang trek je ‘m er in een beweging af. Zorg dat er niets van de teek achterblijft in je huid en houd in de gaten of je huid niet binnen een aantal weken een vreemde verkleuring krijgt.

Andere insecten kunnen je ook naar bijten. De behandeling van insectenbeten mag niet onderschat worden, want in sommige gevallen kan het leiden tot allergische reacties. Ook kunnen ze ziektekiemen overbrengen die pas veel later leiden tot ziekteverschijnselen. Daarom moet direct na een steek of beet het gif uit je huid verwijderd worden. Aspivenin is een handig vacuümpompje waarmee het gif snel en veilig uit je huid gezogen kan worden en mag daarom ook niet ontbreken in jouw EHBO-doos. Als je de beet gelijk uitzuigt, vermindert dit de kans op pijn, jeuk en zwelling. Het vacuümpompje kan gebruikt worden bij steken of beten van wespen, horzels, muggen, schorpioenen, spinnen, slangen, steekvisjes en kwallen.

Verder kan het nooit kwaad om wat extra paracetamol mee te nemen. Daarnaast is een lijstje in de trommel met een aantal belangrijke telefoonnummers, zoals van de huisarts of de tandarts erg handig.