Placeholder

Zo maak je van je kind een makkelijke eter

Kinderen kunnen nog wel eens lastige eters zijn. Ze trekken hun neus op voor broccoli, wortels en spinazie. En dat terwijl groenten juist zo gezond zijn.

Kinderen kunnen nog wel eens lastige eters zijn. Ze trekken hun neus op voor broccoli, wortels en spinazie. En dat terwijl groenten juist zo gezond zijn.

“Dat lust ik niet” heeft iedere ouder weleens gehoord van hun kind. Het zijn meestal de groenten die op hun bordje blijven liggen en die je als ouder juist zo graag opgegeten wil hebben.

Kinderen hebben vanaf hun geboorte een voorkeur voor zoet. Moedermelk is namelijk zoet van smaak. Zodra kinderen vaste voeding krijgen, proeven ze veel verschillende en nieuwe smaken. Bitter, zuur, verschillende texturen: kinderen moeten overschakelen en sommige van hen krijgen dan een fobie voor het onbekende eten.

Wat kun je dan doen als ouders?

  • Maak een afspraak met je kind dat hij of zij in ieder geval een hapje moet proeven. Na zo’n 8 tot 10 keer is een kind gewend aan de smaak, dus volhouden is belangrijk. Ook al geeft je kind het na een hapje op, de volgende keer gewoon weer proberen.
  • Zorg ervoor dat je kind niet afgeleid wordt tijdens het eten. De televisie moet dus uit en het speelgoed het liefst opgeruimd.
  • Houd je aan een structuur, kinderen hebben daar baat bij. Elke avond op een vast tijdstip eten en dit 10 minuten van tevoren aankondigen zodat je kind erop voorbereid is, kan helpen.
  • Pureer de groenten met wat aardappelen met de staafmixer.

Wat moet je niet doen?

  • Belonen met een snoepje. Als je je kind beloont met een snoepje nadat hij groenten heeft gegeten, gaat hij denken dat de groenten wel heel vies moeten zijn als ze een beloning verdienen.
  • Bied niet een compleet andere maaltijd aan, hooguit een andere keuze in groenten.
  • Vraag niet wat ze willen eten, vraag hooguit: “Wil je morgen spinazie of wortelen eten?” Anders leren ze nooit verschillende groenten te eten, omdat ze alleen kiezen wat ze lekker vinden.