Placeholder

Is je eten nog houdbaar?

Op alle voedselproducten vind je een TGT-datum of THT-datum. Wat betekent het en mag je de producten wel of niet eten na deze datum?

Op alle voedselproducten vind je een TGT-datum of THT-datum. Wat betekent het en mag je de producten wel of niet eten na deze datum?

TGT-datum
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze afkorting staat op zeer bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren, zoals voorgesneden groente, vlees en verse vis. De datum geeft aan tot wanneer je een product uiterlijk kunt eten. Na die datum loop je het risico om ziek te worden. Gooi eten en drinken na de TGT-datum dus altijd weg. Het ziet er misschien nog goed uit en ruikt nog prima, maar loop het risico niet.

THT-datum
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. De THT-datum staat op minder bederfelijke producten die niet per se in de koelkast bewaard moeten worden. Hierbij kun je denken aan groente uit pot, soep uit blik, chips en koekjes. De THT-datum geeft aan tot welke datum de fabrikant van het product een goede kwaliteit kan garanderen. Vaak kun je na de datum het product nog zonder veel risico eten, al bestaat er wel een kans dat de smaak, geur of kleur is veranderd. Je kunt dus zelf ruiken en proeven of je het product nog wilt eten. Je hoeft producten dus niet gelijk weg te gooien wanneer de THT-datum is verstreken.

Het bovenstaande over de THT-datum geldt voor producten die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens instructie op de verpakking.