Placeholder

Veilig hardlopen tijdens de donkere dagen

Als jij een fanatiek hardloper bent, trotseer je vast ook het koude en natte weer. Supergoed, maar doe dit wel veilig!

Als jij een fanatiek hardloper bent, trotseer je vast ook het koude en natte weer. Supergoed, maar doe dit wel veilig!

Steeds meer mensen lopen hard. Of je het nu al een tijd doet of net bent begonnen, tijdens de herfst en de winter is het soms erg lastig om de bank af te komen.  Voor de fanatiekelingen die dit toch lukt, heeft Vriendin een aantal tips verzameld die je veilig de donkere dagen door helpen:

Zorg dat je opvalt
Draag verlichting en kleding of een hesje dat reflecteert, zodat automobilisten je aan zien komen. Denk bij verlichting aan een band met LED-lampjes voor om je arm of kleine fietslampjes.

Kies de juiste kleding
Kleding van kunststofvezels is goed om te dragen tijdens het hardlopen, want die voert je transpiratie af. Draag meerdere, dunne laagjes over elkaar, zodat er een isolerend luchtlaagje ontstaat. De buitenste laag moet zweet  doorlaten maar regen en wind buiten houden. Is het erg koud? Dan kun je ook een muts opdoen en dunne handschoenen dragen.

Neem een slimme route
Als je voor een route kiest die je al kent, zul je minder snel voor verrassingen komen te staan. Een klein rondje is in de winter meer aan te raden dan een grote, omdat je dan bij omslag van het weer eerder thuis bent.

Loop samen
Een hardloopmaatje is niet alleen goed om je motivatie te bevorderen, je kunt je er ook veiliger door voelen in het donker. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een hardloopgroepje.

Zet je muziek zachter
Omdat het in de winter donkerder is, zie je het verkeer minder goed. Je hebt je gehoor dan dus extra nodig. Daarom is het verstandig om je muziek zachter of uit te zetten.

Voorkom uitglijden
Een uitglijder is snel gemaakt als het glad is. Je kunt dit proberen te voorkomen door schoenen met extra profiel te dragen, kortere passen te maken en je snelheid te verlagen. Maar als het erg glad is door ijzel kun je beter kiezen voor een loopband  of een andere binnensport.