Zwangerschapskwaaltjes
24 november 2014
Zwanger zijn is leuk maar brengt soms ook wel wat ongemakken met zich mee. Schrik niet als je met een van de volgende kwaaltjes te maken krijgt, ze horen er gewoon bij.
Zwanger zijn is leuk maar brengt soms ook wel wat ongemakken met zich mee. Schrik niet als je met een van de volgende kwaaltjes te maken krijgt, ze horen er gewoon bij.
Dat je als je zwanger bent misselijk kunt zijn en pijnlijke borsten kunt hebben, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar er zijn ook wat kwaaltjes die niet zo bekend zijn en wel op kunnen duiken tijdens een zwangerschap. Vriendin zet een aantal van deze vervelende maar onschuldige kwaaltjes voor je op een rij.
Acné
Helaas, puistjes horen niet alleen bij je puberteit, ze kunnen ook tijdens een zwangerschap opduiken doordat de zwangerschapshormonen de vetklieren in je huid stimuleren. Probeer er niet aan te zitten, want dan wordt het alleen maar erger.
Overtollig gas
Oeps, daar gaat weer een scheetje. Het kan je regelmatig gebeuren tijdens je zwangerschap, want de sterke stijging van hormonen zorgt bij de meeste zwangere vrouwen voor een trage spijsvertering, wat soms obstipatie, overtollig gas en een opgeblazen gevoel tot gevolg heeft. Voldoende bewegen en een aangepast voedingspatroon kunnen helpen.
Urineverlies
Door de zwangerschapshormonen verslapt je sluitspier en later in de zwangerschap kan je blaas worden weggedrukt door de groeiende baarmoeder. Beiden kunnen tot gevolg hebben dat je ongewild urine verliest. Dit kan ook na de bevalling nog voorkomen door een verzwakte bekkenbodem. Als dit zich niet snel uit zichzelf herstelt, kunnen klachten ook worden opgelost door spierversterkende oefeningen voor de bekkenbodem.
Aambeien
Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van aambeien. Dit zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Ze kunnen vooral tijdens en na een toiletbezoek erg pijnlijk zijn.
Haargroei
Zwangerschapshormonen kunnen ook zorgen voor haargroei op ongewenste plekken. Denk aan: je borsten, je buik en soms je gezicht. Harsen of epileren met een pincet zijn de veiligste methoden voor ontharing tijdens de zwangerschap.
Meer vaginale afscheiding
Vooral in de laatste fase van je zwangerschap kun je meer vaginale afscheiding krijgen. Zolang deze geen vreemde kleur krijgt, slecht ruikt of voor irritatie zorgt, is er niets aan de hand. Gebruik bij voorkeur geen inlegkruisjes, maar katoenen onderbroeken die je regelmatig verschoont.