Placeholder

Zo start jij je eigen blog in 5 stappen

Geïnspireerd geraakt door de succesverhalen van blogsters Danielle, Linda, Saskia en Simone? Nu jij! Zo begin je een blog in 5 stappen.

Geïnspireerd geraakt door de succesverhalen van blogsters Danielle, Linda, Saskia en Simone? Nu jij! Zo begin je een blog in 5 stappen.

Stap 1: Bepaal je onderwerp
Schrijf een blog over een onderwerp dat je na aan het hart ligt. Anders ben je het al na korte tijd beu en is het zonde van de energie en tijd die je erin hebt gestoken. Bedenk ook wat je met je blog wilt bereiken. Wil je je passie voor haken of hardlopen delen met anderen, je bedrijf promoten of vrienden en familie op de hoogte houden van je verbouwing? Heb je meerdere hobby’s, dan kun je natuurlijk wekelijks gaan schrijven over alles wat je bezighoudt. Maar wie wil dat lezen? Het is slimmer om een nicheblog te maken: een blog over één bepaald onderwerp (gezondheid, opvoeden, muziek). Zo schrijf je voor een specifieke doelgroep en is de kans groter dat je lezers terugkomen.

Stap 2: Bouw je blog
Inmiddels is bloggen zo populair, dat je op allerlei plekken een blog kunt starten. Websites als www.wordpress.org, www.loggy.nl en www.blogger.com zijn bekende sites waarmee je vrij gemakkelijk een blog bouwt. Ben je niet echt thuis in de digitale wereld, schakel dan een vriend of familielid in die je een handje kan helpen. Ook handig: er zijn veel boeken, sites en forums waar je informatie kunt vinden en vragen kunt stellen.

Stap 3: Begin met schrijven
Je blog staat online: je kunt aan de slag! Schrijf in het begin korte stukjes over wat je bezighoudt. Als je eenmaal bezig bent, krijg je het bloggen vanzelf onder de knie. Maak je voorlopig niet druk over het aantal bezoekers. Zorg er eerst voor dat je regelmatig schrijft. Als je heel onregelmatig blogt, weten lezers niet wat ze van je moeten verwachten en klikken ze snel verder naar een andere blog. Schrijf in elk geval één keer per week, ook al heb je misschien even geen inspiratie. Zit je er eenmaal lekker in? Schrijf dan wat vaker en uitgebreider en kijk eens of je je vormgeving meer kunt aanpassen aan je wensen. Onderzoek hoe je een ‘standaard’ template kunt ombouwen in een unieke lay-out om je blog aantrekkelijker te maken.

Stap 4: Houd vol

  • Een valkuil voor veel beginnende bloggers: denken dat je blog snel succesvol zal zijn. Het krijgen (en behouden!) van een vaste groep volgers kost tijd. Er kan zo twee jaar overheen gaan. Elke week één of meerdere stukjes schrijven, een paar jaar lang: dat kan snel gaan vervelen, vooral als je bezoekersaantal niet al te vlot stijgt. Wil je succesvol worden, dan moet je volhouden. Ook als je je niet lekker voelt of als je drie weken op vakantie gaat. In zo’n situatie is het handig om vooruit te werken: schrijf alvast een aantal teksten, zodat je die snel online kunt zetten. Dat is immers het handige van bloggen: je kunt het overal ter wereld doen.
     
  • Verspreid je blog zo veel mogelijk op social media (Twitter, Facebook, Pinterest) en zorg ervoor dat je snel gevonden wordt op Google. Dat kun je doen door een cursus ‘webschrijven’ te volgen, bijvoorbeeld bij de Schrijversacademie of het LOI. Je leert dan hoe je de aandacht van lezers kunt vasthouden en aan welke criteria je tekst moet voldoen om populair te worden bij zoekmachines.
     
  • Om een netwerk op te bouwen, is het slim om opmerkingen te plaatsen op blogs die je leuk vindt. De kans is groot dat de bloggers een reactie teruggeven op jouw eigen blog, waardoor er ‘verkeer’ ontstaat. Plaatst iemand uit zichzelf een opmerking op een van jouw posts? Antwoord daar dan op, want als een bezoeker zich gewaardeerd voelt, is de kans groot dat hij jouw blog gaat volgen.

Stap 5: Blijf het vooral zien als iets leuks
Zit je bezoekersaantal in de lift en staat de teller op een gegeven moment op een paar duizend? Super! Verdien je er misschien zelfs een leuk zakcentje mee omdat je bedrijven hebt kunnen overtuigen bij jou te adverteren, of omdat adverteerders jou benaderen nu je blog steeds vaker gelezen wordt? Helemaal leuk. Maar verwacht niet dat je écht heel veel geld gaat verdienen met je blog. Veel mensen hopen dit, maar het is maar voor een heel klein percentage bloggers weggelegd. Vaak zijn dit bloggers die al een paar jaar geleden zijn gestart, toen bloggen nog niet zo populair was. Inmiddels zijn er duizenden blogs en is het lastig om met zo veel concurrentie op te vallen. Ook al is je blog nog zo leuk, hip of bijzonder in jouw ogen.

Ben je enorm gemotiveerd en wil je toch proberen de top te bereiken? Ga dan op zoek naar adverteerders die bij jouw onderwerp passen en wees creatief: open een webshop bij je blog of neem bijvoorbeeld contact op met een mediabureau. Zij kunnen je een opdracht geven waarmee je geld kunt verdienen. Zo kun je een bepaald product uittesten en over jouw ervaringen een tekst schrijven die je op je blog plaatst. Het is wel verstandig om alleen over producten te schrijven die bij je doelgroep of onderwerp passen, anders voelen je lezers zich minder thuis bij je blog. Heb je geen zin om de kant van ‘ondernemer’ op te gaan, blijf bloggen dan gewoon als hobby zien: iets waar je veel plezier aan beleeft en voldoening uithaalt. Dat is misschien wel de mooiste bekroning op je werk!