Placeholder

Kan E 466 in ijs leiden tot vetzucht?

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Een onderzoek over E 466 in ijs trok deze week haar aandacht, en daar vertelt ze je graag meer over.

Dieetcoach Marianne Mascini blogt elke week over gezond eten, afvallen, voedseltrends en de hypes. Een onderzoek over E 466 in ijs trok deze week haar aandacht, en daar vertelt ze je graag meer over.

IJs is in de zomer voor velen een bijna onmisbaar product. Dit doet me meteen denken aan zon, zomer en lange rijen voor de ijssalon. Maar ook in de winter zie ik veel mensen met literbakken ijs de supermarkt uit gaan. Een ijsje eten is dan ook erg lekker, maar of het ook zo verstandig is? Natuurlijk hangt dit af van het soort ijs dat je eet. Kies je voor een vanille-ijsje op een stokje met een dikke chocoladelaag met noten eromheen, dan krijg je net zoveel calorieën binnen als wanneer je 3 bruine boterhammen eet. Je kunt ook één bolletje sorbetijs nemen. Dat staat gelijk aan een beschuit. Of gewoon een ijsblokje. Dat is alleen maar bevroren water en calorievrij.

Er is onderzoek gedaan naar de toename van het lichaamsgewicht door sommige E-nummers die aan eten zijn toegevoegd. Zoals E 466, dat bijvoorbeeld in ijsjes zit. De andere naam voor E 466 is carboxymethylcellulose (CMC). Deze chemische verbinding zorgt ervoor dat het ijs tijdens het smelten nog een bepaalde vastheid houdt. Als je dit vergelijkt met ijsblokjes, dan zie je waarschijnlijk wat er bedoeld wordt. De ijsblokjes, gewoon gemaakt van kraanwater, veranderen sneller in een waterplasje dan de andere ijsjes. Het verdikkingsmiddel E 466 zorgt hiervoor. Maar het doet meer! Het verandert de darmflora, waardoor mogelijk de stofwisseling verstoord raakt. Het gevolg kan dan vetzucht zijn.

Eet je ijs als extraatje bovenop je normale dagmenu, dan word je daar dikker van. Vervang je je bruine boterhammen door een chocolade-ijsje met noten, dan is het probleem wat kleiner, maar het is er nog wel degelijk. Tot op heden adviseerde ik om sorbetijs te eten in plaats van roomijs. Je eet dan namelijk wel ijs, maar  met minder calorieën en totaal geen vet. Sorbetijs zou namelijk enkel van fruit worden gemaakt, waar suiker aan wordt toegevoegd. Maar nu blijkt dat er ook verdikkingsmiddel aan toegevoegd is, zou ik deze dikmaker aan niemand meer aanraden. Erg jammer, maar wel fijn dat het is onderzocht.

Hoeveel ijsjes je moet eten om vetzucht te krijgen, is nog niet bekend. Ik ben heel benieuwd naar het vervolgonderzoek. Mijn advies voor nu: eet minder ijs. Neem een ijsje of een bolletje minder. Zo verklein je het risico op darmafwijkingen, en dus op vetzucht.