6 vragen waarop jij het antwoord nog niet wist
27 oktober 2015
In het boek Kunnen Krokodillen huilen? wordt antwoord gegeven op 300 bijzondere vragen. Wij mogen alvast een paar antwoorden verklappen.
In het boek Kunnen Krokodillen huilen? wordt antwoord gegeven op 300 bijzondere vragen. Wij mogen alvast een paar antwoorden verklappen.
1. Kunnen krokodill en huilen?
Ken je de uitdrukking ‘krokodillentranen huilen’? Het betekent dat iemand huilt maar niet echt bedroefd is. Ze bellen bijvoorbeeld van school om te zeggen dat de examens zijn afgelast, waarop je in tranen uitbarst. Stiekem vind je het geweldig, maar je wilt dat iedereen denkt dat je diep teleurgesteld bent. Dat worden ‘krokodillentranen’ genoemd.
Er is een verschil tussen het produceren van tranen, wat een lichamelijke reactie is, en echt huilen, wat een emotionele reactie is. Krokodillen kunnen tranen produceren uit traanklieren die tamelijk sterk op de onze lijken, en deze tranen gebruiken zij om de voorkant van het oog vochtig te houden. Krokodillen huilen niet omdat ze verdrietig zijn, zoals wij, hoewel het verhaal gaat dat ze tranen produceren om een prooi te lokken. Het is een mythe die helemaal teruggaat tot de dertiende eeuw toen een monnik schreef: ‘Als de krokodil een mens vindt aan de rand van het water (…) doodt hij hem als hij daar zin in heeft en huilt hij daarna om hem.’ Als je een krokodil van dichtbij zou zien terwijl hij zijn prooi aan het opeten is, lijkt het net alsof hij huilt. Dat kan komen omdat er enorme krachten aan het werk zijn wanneer een krokodil iets hard doorbijt, waardoor de traanbuizen samengeknepen worden en het zo net lijkt of hij huilt.
2. Gaat je haar sneller groeien als je het knipt?
Het haar knippen kan geen verschil maken omdat haar dood is. Er zijn experimenten gedaan, en daaruit blijkt dat haar niet sneller groeit, hoe vaak je het ook hebt afgeschoren. Haar groeit tot een bepaalde lengte en stopt dan. Daarom groeien je wenkbrauwen niet tot over je oogleden. Daarom zie je misschien ook dat een vriendin van je echt lang haar heeft, maar hoe lang jij ook wacht, jouw haar wordt gewoon niet langer. Het haar op je hoofd is geprogrammeerd om een bepaalde tijd te groeien, dan stopt het ermee en blijft het een tijdje zitten tot het uitvalt. Als je het toevallig knipt terwijl het in de groeifase zit, blijft het doorgroeien en daardoor zou je misschien kunnen denken dat het van knippen sneller gaat groeien. Maar het zou in hetzelfde tempo zijn blijven groeien, wat je ook gedaan had.
3. Hoe snel gaat de lucht door mijn neus als ik nies?
Er zit meer kracht in een nies dan je misschien denkt. Je kunt het geloven of niet, maar de lucht door je neus kan bij het niesen een snelheid van meer dan 150 kilometer per uur halen. Pijnreceptoren in de cellen aan de binnenkant van je bovenste luchtwegen worden geprikkeld door stof of slijm en zeggen dan tegen je hersenen dat ze je moeten laten niesen. De nies zelf is slechts een heel krachtige uitademing. Als de stembanden zich sluiten, stijgt de druk van de lucht in de borstkas, en de lucht kan dan plotseling naar boven ontsnappen richting de neus. Als je denkt dat 150 kilometer per uur veel is, moet je weten dat wanneer je hoest de lucht een snelheid van wel 950 kilometer per uur kan bereiken.
4. Groeien planten beter als je tegen ze praat?
Veel mensen denken van wel, maar andere mensen denken dat die lui een beetje gek zijn. Maar het is best mogelijk dat er een kern van waarheid in zit. Planten groeien beter wanneer ze meer kooldioxide krijgen. De hoeveelheid kooldioxide in gewone lucht is behoorlijk laag, maar de lucht die we uitademen bevat veel meer kooldioxide. Bij het praten tegen een plant adem je erop, waardoor hij extra kooldioxide krijgt. Maar om echt effect te hebben zou je waarschijnlijk enkele uren per dag tegen ze moeten praten en dat zou zeker een beetje gek zijn.
5. Hoe ver is het tot de ruimte?
Officieel worden mensen die naar een hoogte zijn geweest van meer dan tachtig kilometer astronauten genoemd, maar alleen omdat dit een handig getal lijkt. Er is geen echte scheidsgrens tussen onze dampkring en de (kosmische) ruimte, omdat de dampkring geleidelijk aan dunner wordt. Tot op ongeveer tachtig kilometer hoogte is de samenstelling ervan ongeveer hetzelfde als op het aardoppervlak, namelijk 78 procent stikstof en 21 procent zuurstof, hoewel de dichtheid van lucht veel kleiner wordt naarmate de hoogte toeneemt. Boven deze hoogte verandert de chemische samenstelling, en boven ongeveer tweeduizend kilometer bestaat de dampkring voornamelijk uit waterstof. Het is een interessante gedachte dat als je met een auto verticaal door de lucht kon rijden, je in minder dan een uur in de ruimte zou zijn.
6. Hoelang duurt het voordat je met de bus bij de zon bent?
Laten we zeggen dat de bus met een snelheid van ongeveer vijftig kilometer per uur rijdt en voor niemand stopt. De zon is 149,6 miljoen kilometer van ons vandaan, zodat de bus er dus 3.100.000 uren over zou doen, ofwel 129.167 dagen, ofwel 353 jaar, 321 dagen en 16 uren.