Recept voor scharrelkip met cranberrycompote
26 november 2015
Heerlijke scharrelkip die je kunt serveren met een cranberrycompote!
Heerlijke scharrelkip die je kunt serveren met een cranberrycompote!
Boodschappenlijstje:
Hoofdgerecht, voor 4 personen:
-1 hele scharrelkip van ca. 1400 g
-150 g evt. voorgekruid kipgehakt
-2 eetl. gesnipperde rode of lente uitjes
-4 eetl. gehakte peterselie
-1 ei
-Kipkruiden
-4 cocktailprikkers of keukendraad
-120 g gesmolten roomboter
-2½ dl gevogeltefond
-1½ dl Calvados of appelsap
-2½ dl slagroom
-Sap van 1 citroen of limoen
-Zout en peper uit de molen
Aan de slag:
- Zet de oven aan op 180˚C.Maak het gehakt aan met de ui en de helft van de peterselie.
- Voeg ook het losgeklopte ei toe en meng dit.
- Bestrooi de buikholte van de kip royaal met de kipkruiden.
- Vul met het gehaktmengsel en steek de buikholte dicht met de prikkers.
- Leg de kip met de helft van de boter in een ovenschaal.
- Plaats deze 30 minuten middenin de warme oven.
- Voeg dan de fond toe en laat de kip nog 1 uur braden.
- Bedruip zo nu en dan met het braadvocht.
- Neem de kip uit de schaal en houd warm in aluminiumfolie.
- Roer alle aanbaksels los en giet ze in een steelpan.
- Voeg de Calvados, de room en eventueel wat citroen toe.
- Kook de saus in en bind eventueel bij met de overige boter.
- Maak de saus op smaak af met zout en peper.
- Schenk de saus in een warme schaal en leg de kip erop.
- Garneer met de overige peterselie.
- Lekker met gepofte cherrytomaatjes en cranberrycompote.
Kiptip: vervang een hele kip door een gebraden kiprollade.
Meer weten over kip: www.hoekiptnederland.nL
Lekkere kiprecepten: www.kiprecepten.nl