Placeholder

Weg met die opgeblazen buik

Een opgezette buik kan heel vervelend zijn. Het is de meest voorkomende maag-darmklacht: tussen de 15 en 20 procent van de Nederlanders heeft er last van. Wij geven tips tegen een opgeblazen buik.

Een opgezette buik kan heel vervelend zijn. Het is de meest voorkomende maag-darmklacht: tussen de 15 en 20 procent van de Nederlanders heeft er last van. Wij geven tips tegen een opgeblazen buik.

1. Geen onnodige lucht 
Een opgeblazen buik kan ontstaan doordat je te veel lucht inslikt.  Dat doe je bij elke hap die je eet. Maar ook roken, kauwgom kauwen en een slecht gebit kunnen extra lucht in je maag-darmkanaal brengen, zonder dat je je daarvan bewust bent. Wat betreft eten en drinken: met bier, frisdrank en mineraalwater met koolzuur krijg je onnodig veel lucht binnen. Net als met smoothies, milkshakes en schuimgebak.

Kleine porties & goed kauwen
• Eet minder: stop met eten als je nog maar een beetje trek hebt.
• Eet vaker: liever zes kleine maaltijden dan drie grote per dag.
• Hap-slik-weg = lucht: neem de tijd om goed te kauwen.
• Drink niet tijdens de maaltijd, maar ervoor of erna.
• Maak na de warme maaltijd een ommetje.

2. Langzaam eten 
Ongeduldige of nerveuze types die snel praten en snel eten en drinken zonder goed te kauwen, werken onnodig veel lucht naar binnen. Vooral veel kletsen bij het eten is een oorzaak. Ook mensen met spanningen,  tress en neiging tot hyperventilatie slikken vaak extra lucht in. 

Twintig minuten aan tafel 
Elke hap 25 keer kauwen krijgt al snel iets geforceerds, het werkt beter om met kinderbestek of stokjes te eten. Pas je eettempo aan de traagste eter aan tafel aan of zet een klok op tafel: ongeveer twintig minuten is een normale tijd voor een maaltijd. Eet je alleen, pak er dan een tijdschrift bij. Inderdaad, dat past niet in de trend van mindfull eten, maar als je aan de nieuwe Vriendin nu zo veel afleiding hebt, dat je een half uur over je maaltijd doet, heb je wél lekker rustig gegeten.

3. Beweeg
Je kunt staalharde buikspieren trainen, maar als de biochemie in je buik van nature op ‘borrelen’ staat afgesteld, blijf je gevoelig voor dat opgeblazen gevoel. Al helpen sterke spieren wel om wat platter te lijken. Nog effectiever is kiezen voor lichaamsbeweging die je darmen helpt vlot en goed te verteren, zodat voedingsresten zich niet onnodig ophopen en een vervelende druk veroorzaken.

Dans weg, die druk
• Heerlijk voor je buik: gewoon een half uur stevig wandelen.
• Hoelahoepen met een niet te zware (1 tot 1,5 kilo) hoepel speciaal voor volwassenen.
• Salsa, twisten, buikdansen, samba: laat die heupen maar rollen.
• Aquarobics: door de druk van het water wordt de lucht beter naar buiten geperst.