Recept voor Quiche lorraine
20 december 2016
Deze hartige taart maak je heel eenvoudig, net als de Fransen, met een rol kant-en-klaar bladerdeeg.
Deze hartige taart maak je heel eenvoudig, net als de Fransen, met een rol kant-en-klaar bladerdeeg.
Ingrediënten
• 1 rol bladerdeeg (270 g)
• olijfolie, om in te vetten
• 2 el paneermeel
• ontbijtspek (250 g), in blokjes gesneden
• 250 ml room
• 4 eieren
• mespunt verse nootmuskaat
• snufje witte peper
Extra nodig: quichevorm of ovenschaal van 24 cm doorsnee
Voor de salade en de vinaigrette:
• 1⁄2 tl Dijonmosterd
• 2 el rodewijnazijn
• 6 el zonnebloemolie
• 200 g jonge bladsla
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet de ovenschaal in met olijfolie en bekleed hem met het bladerdeeg. Snijd de randen bij, gebruik het resterende deeg voor de zijkanten en prik met een vork overal gaatjes. Bestrooi de bodem met paneermeel. Bak de spekblokjes 4 minuten in een koekepan zonder vet. Laat ze in een vergiet goed uitlekken en daarna op keukenpapier, voordat je ze over de deegbodem verdeelt. Kluts de room, eieren, nootmuskaat en peper in een kom. Schenk het beslag in de oven- schaal en bak de quiche 30 minuten. Controleer na een half uur: als de korst te bruin wordt, dek de quiche dan af met aluminiumfolie. Laat de quiche 7 minuten afkoelen voordat je hem in puntjes snijdt. Klop intussen de mosterd, azijn, zonnebloemolie en wat zout en peper in een grote kom tot een gladde dressing. Voeg de sla toe en meng voorzichtig. Serveer de quiche met de aangemaakte salade.
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 35 minuten