Sta in je recht: 3 vragen beantwoord door juridisch loket
21 februari 2017
Stel, je hebt een akkefietje met je huisbaas of je vindt dat je te weinig verdient. Wat moet je dan doen? Hoe weet je of je in je recht staat? Juridisch loket beantwoordt 3 vragen voor jou.
Stel, je hebt een akkefietje met je huisbaas of je vindt dat je te weinig verdient. Wat moet je dan doen? Hoe weet je of je in je recht staat? Juridisch loket beantwoordt 3 vragen voor jou.
Moet ik voor mijn via een makelaar gevonden huurhuis bemiddelingskosten betalen?Anneke van Kesteren, juridisch medewerker bij het Juridisch Loket: “Van mensen via een advertentie van een makelaar in de krant of in zijn etalage een huurhuis hebben gevonden, krijg ik vaak te horen dat ze bemiddelingskosten aan de makelaar moeten betalen. Maar de makelaar bemiddelt voor de eigenaar van de woning, de verhuurder dus. Die moet de bemiddelingskosten betalen, niet jij.”
Wat moet ik doen als een product niet naar behoren of verwachting werkt?
Van Kesteren: “Stel, je hebt een tv gekocht maar die doet het na twee weken al niet meer. Dat hoort niet en je verwacht het ook niet. De winkel waar je het gekocht of besteld hebt, moet dan de mogelijkheid krijgen om de tv te repareren of een nieuwe te geven. Is het probleem hierna nog steeds niet verholpen, dan heb je het recht om de koop te ontbinden en je geld terug te vragen.”
Wat moet ik doen als ik vind dat ik te weinig verdien?
Dan ga je natuurlijk in eerste instantie naar je baas. Kom je er samen niet uit, dan kun je laten nakijken of jij in recht staat. Van Kesteren: “Als je lid bent van een vakbond, kun je daarnaartoe. Ze geven je informatie en advies hoe het geschil aan te pakken. Je kunt ook altijd naar het Juridisch Loket. Dit is gratis en wij kijken of jij of je baas gelijk heeft. We geven dan advies over wat je kunt doen. Wanneer je bijvoorbeeld een goede kans hebt om een rechtszaak te winnen, maar ook als je wel gelijk hebt, maar je toch beter van een procedure kunt afzien omdat het meer geld gaat kosten dan het oplevert.”
Lees nog meer juridische vragen met antwoorden in Vriendin 8.