Els: ‘Iemands familieleden vinden geeft een kick’
2 augustus 2017
Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”
Els Leijs (64) werkt als familierechercheur: ze helpt adoptiekinderen, kinderen van onbekende vaders en donorkinderen om hun biologische ouders te traceren. “Laatst vond iemand na twintig jaar zoeken haar vader. Geweldig!”
'Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden'
Els Leijs: “Bij het televisieprogramma Spoorloos, waar ik 25 jaar geleden als redacteur werkte, raakte ik enthousiast over dit werk. Ik merkte namelijk dat niet iedereen in aanmerking kwam voor het programma. Simpelweg omdat ze niet op tv wilden, of omdat er te weinig gegevens bekend waren. Soms weten mensen alleen de voornaam van het familielid dat ze zoeken, maar soms dat niet eens. En juist mensen die weinig weten, zijn blij met elk flintertje informatie. Ik wilde ook graag voor die mensen werken, en dus heb ik er als familierechercheur mijn specialiteit van gemaakt om naar verloren familieleden te zoeken. Inmiddels heb ik er al honderden gevonden.
Met mijn bureau help ik nu adoptiekinderen, donorkinderen en kinderen van onbekende vaders hun biologische ouders te traceren. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets is te vinden. Bij iemand die op zoek is naar haar vader, omdat haar moeder daar niets over wil zeggen, doe ik dat
bijvoorbeeld door een reconstructie te maken van het leven van de moeder: waar woonde ze toen
zwanger was, waar werkte ze of ging ze naar school, wie waren haar buren? Als er bij de buren bijvoorbeeld een meisje van dezelfde leeftijd was, was dat waarschijnlijk een vriendin, en die zou dan ook meer kunnen weten. Dan stuit je soms op feiten waarmee je toch iets kunt.”
'Vroeger waren DNA-testen duur, nu koop je ze online'
Dna-testen
“Door de ontwikkelingen op het gebied van dna-testen is er een nieuwe mogelijkheid bij gekomen om te zoeken naar familieleden. Vroeger waren dna-testen superduur, nu zijn er consumententesten die iedereen gewoon via internet kan bestellen. Die zijn vooral populair
in Amerika: daar is bijna niemand echt Amerikaans, maar afkomstig uit Europa. Veel mensen willen daar weten wat hun roots zijn. In Amerika zijn deze testen dan ook op de markt gebracht, vanuit de wens om meer te weten over waar je vandaan komt. Die trend is nu de hele wereld aan het overvliegen. In Europa doen ook steeds meer mensen zo’n test. Het werkt heel eenvoudig: je bestelt online vanaf zo’n negentig euro een dna-test bij een commerciële databank, je neemt dan bij jezelf wat wangslijm af of je spuugt in een buisje, en je stuurt het op. Na een aantal weken krijg je een rapport waarin een lijstje familieleden staat. Vaak zijn dat verre familieleden. Maar je kunt het geluk hebben dat er iemand is met wie je een recente voorouder gemeen hebt. Op die manier kun je dan, via stamboomonderzoek, uiteindelijk meer familie vinden, of zelfs de vader naar wie je je hele leven al hebt gezocht."
Meer weten over Els Leijs? Neem een kijkje op haar website: Familiezoeken.nl.
Lees het hele verhaal van Els in Vriendin 31.