Moeder Nicky Verstappen: ‘We willen zo graag weten wat er is gebeurd’
28 september 2020
Vandaag begint het proces tegen Jos B., de verdachte in de zaak van Nicky Verstappen. De 11-jarige verdween in de zomer van 1998 tijdens een scoutingkamp op de Brunssummerheide en werd anderhalve dag later dood gevonden.
Eerder stond Berthie, de moeder van Nicky, in Vriendin. “Al twintig jaar wordt ons leven beheerst door de vraag: wat is er op 10 augustus 1998 met onze zoon Nicky gebeurd?”, vertelde ze.
Spoorloos
Nicky Verstappen (11) uit het Limburgse dorp Heibloem ging op 8 augustus 1998 met zijn vrienden op kamp op de hei in Brunssum, georganiseerd door het plaatselijke jeugdwerk. Met een groepje jongens sliep Nicky in een bungalowtent. Rond vijf uur ’s ochtends werd hij nog gezien door zijn vriendjes, een dik half uur later was hij spoorloos. De volgende dag, op 11 augustus, werd Nicky’s lichaam gevonden in een dennenbosje op ruim een kilometer van het kamp. Nicky was blootsvoets en droeg alleen zijn Ajax-pyjamabroek, binnenstebuiten. Vermoed wordt dat hij seksueel is misbruikt. Hoe Nicky precies om het leven werd gebracht, kon niet worden vastgesteld.
Nog veel erger
Het blijft onverteerbaar dat een elfjarige jongen die op kamp ging om vakantie te vieren nooit meer is thuisgekomen. Het blijft ondenkbaar dat iemand die de dood van een onschuldig kind op zijn geweten heeft, ongestraft verder kan leven. Toch is het de realiteit. Een realiteit waar Berthie en haar man Peetje kapot aan gaan. Berthie: “Dag en nacht spoken er twee vragen door mijn hoofd: wat heeft Nicky moeten doorstaan en hoelang heeft het geduurd? Een rechercheur waarschuwde me door te zeggen: ‘Het niet weten is verschrikkelijk, maar het wél weten is misschien nog veel erger.’ Maar het gaat niet om mij. Het gaat om Nicky. Ik móét weten wat onze zoon moest doorstaan. Peetje en ik krijgen pas rust als we weten hoe zijn laatste uren waren. De vragen die non-stop door ons hoofd gaan, maken ons leven tot een hel. Vaak genoeg hebben we tegen elkaar gezegd dat het geen doen is, ons constant afvragen wat onze zoon moest doorstaan. Het zij zo. Niet denken aan Nicky is een onmogelijke opgave. Onze gedachten zijn altijd bij onze zoon. En bij zijn zus Femke. Voor haar zijn Peetje en ik doorgegaan.”
Voorgevoel
Op Berthies kast staat een foto van een lachende jongen in trainingspak. Nicky was sportief. Hij was dol op voetballen en mountainbiken. Als Ajax, zijn favoriete club, speelde, zat hij aan de buis gekluisterd. Naast zijn foto brandt een kaarsje. “Toen we hoorden dat Nicky was vermist, kreeg mijn zus een vreselijk voorgevoel. Ze stak meteen een kaarsje aan. Het lichtje staat nog altijd voor hoop. Elke ochtend als ik het aansteek, hoop ik met heel mijn hart dat de waarheid eindelijk boven tafel komt.”
DNA-onderzoek
Twee jaar geleden haalden justitie en het Openbaar Ministerie alles uit de kast voor het grootste dna-verwantschapsonderzoek dat ooit in Nederland is uitgevoerd. 21.500 mannen binnen een bepaalde leeftijdscategorie, die nu of in 1998 in de buurt van de Brunssummerheide woonden, kregen een oproep om dna af te staan. Dat werd verkregen door wat wangslijm af te nemen dat vervolgens werd geanalyseerd in een laboratorium. Ieder mens heeft uniek dna, een soort genetische vingerafdruk. Maar het dna van familieleden vertoont grote gelijkenissen. Als verwanten van de dader meewerkten, zou het spoor dus alsnog naar hem leiden.
Jos B.
Uiteindelijk leidde het tot een enorme doorbraak. Op 9 juni 2018 werd er een één-op-één match gevonden uit spullen van de 58-jarige Jos Brech uit Simpelveld. Er werden sporen van zijn dna aangetroffen op het lichaam en de kleding van Nicky (27 sporen – huid, speeksel en haar). Hij kwam meerdere keren niet opdagen voor het grote dna-onderzoek waardoor de politie verder onderzoek naar hem deed.
Op 26 augustus 2018 werd Brech in het plaatsje plaatsje Castellterçol, in de buurt van Barcelona in Spanje, aangehouden. Vandaag, op 28 september 2020, start het langverwachte proces tegen hem.