Placeholder

Zeg ‘ns eerlijk: Je kind en social media, hoe ga jij ermee om?

Snapchat, WhatsApp, Instagram: de aantrekkingskracht van social media is enorm. Krijgt jouw kind online alle vrijheid of zijn er regels bij jou thuis? Vier moeders en twee experts (zelf ook moeder) vertellen.

Snapchat, WhatsApp, Instagram: de aantrekkingskracht van social media is enorm. Krijgt jouw kind online alle vrijheid of zijn er regels bij jou thuis? Vier moeders en twee experts (zelf ook moeder) vertellen.

Maayke (51) heeft een dochter van 15. 

“Ik heb mijn dochter altijd vrij gelaten op social media. Misschien omdat ik zelf ook een early adopter ben. Ik zat tijdens mijn zwangerschap al op fora en ik heb vriendinnen die ik heb ontmoet via social media en met wie ik heel close ben, maar die ik nog nooit écht ontmoet heb. Mijn dochter kreeg haar eerste smartphone eind groep zeven, ook omdat we toen voor een tijdje in het buitenland woonden. Zo kon ze toch contact houden met haar vriendinnen. Maar ik heb nooit meegelezen met appjes of haar gecontroleerd. Ik vertrouw erop dat ze er verstandig mee omgaat en heb nooit een reden gehad om daaraan te twijfelen.

Natuurlijk praten we er wel over. Zo heb ik haar uitgelegd dat je beter niet kunt zeggen waar je woont en naar welke school je gaat en ook dat je iemand pas toe mag voegen als je ook écht weet wie dat is. Iemand kan wel zeggen dat hij bij je op school zit, maar ís dat ook zo? Inmiddels voegt ze wel mensen toe aan Instagram en Snapchat die ze niet zelf kent, maar die wel vrienden van vrienden zijn. En die ontmoet ze soms ook, maar altijd bij ons thuis. Dat zeg ik ook tegen haar: als iemand dat niet wil, moet je je afvragen of het wel pluis is. En het voordeel voor mij en mijn man is dat wij meteen zien wat voor vlees we in de kuip hebben.”

‘Soms stop ik daarom de telefoon een dag weg, dan vind ik de aantrekkingskracht voor hem te groot’

Kirsten (42) is moeder van drie kinderen van 7, 9 en bijna 12 jaar.

“Ik weet als moeder niet zo goed hoe ik in de opvoeding met social media om moet gaan en ik zie het dan ook echt als een zoektocht van deze tijd. Onze zoon is bijna 12 jaar en heeft zijn telefoon nu een half jaar. Hij heeft hem zelf bij elkaar gespaard, maar pas toen hij hem had, kwam ik erachter dat er op school nu al veel gebeurt via de klassen-app. Hij was dolblij dat hij daarin ook mee kon doen. Hij mocht van ons een telefoon omdat ik hem juist dit laatste jaar op de basisschool wil leren hoe hij ermee om kan gaan. Als hij op de middelbare school zit, is het waarschijnlijk minder controleerbaar. Maar ik merk dat ik het best lastig vind, met name de enorme aantrekkingskracht van WhatsApp. Soms stop ik daarom de telefoon een dag weg, dan vind ik de aantrekkingskracht voor hem te groot.

Ik check ook vaak de appjes van de klas. Die beginnen al ’s ochtends om 7.00 uur en stoppen tegen 22.00 uur. Dat vind ik echt extreem. Maar ik zie gelukkig ook dat hij zich ervan bewust is dat veel gesprekjes helemaal niet zinvol zijn en op de trampoline springen of lezen veel leuker is.”

Lees de andere verhalen in Vriendin 25.