Placeholder

Soundos el Ahmadi: ‘Mijn angsten belemmeren me niet meer’

Comédienne Soundos el Ahmadi (36) is een doorzetter: ze verloor 37 kilo op eigen kracht, haalde de finale van Expeditie Robinson en vecht voor haar plek in het theater. “Kijk eens hoe tof ik ben! Dat is toch wat je wilt bewijzen op zo’n podium.”

Comédienne Soundos el Ahmadi (36) is een doorzetter: ze verloor 37 kilo op eigen kracht, haalde de finale van Expeditie Robinson en vecht voor haar plek in het theater. “Kijk eens hoe tof ik ben! Dat is toch wat je wilt bewijzen op zo’n podium.”

Ze viel 37 kilo af, kreeg een kind en was korte tijd huiscomedian bij DWDD. Daarna kreeg ze aandacht van heel Nederland tijdens haar deelname aan Expeditie Robinson: het televisiekijkend publiek vond haar bloedirritant óf superleuk. Ze haalde geheel onverwacht de finale. Het zijn zomaar wat ervaringen die comédienne Soundos el Ahmadi de afgelopen drie jaar opdeed. Ze praat er open over, druk, zelfverzekerd en enthousiast, soms boos – en vaak met een bulderende lach. Maar als het halverwege het interview over haar ouders gaat, wordt duidelijk dat ze, zoals ze zelf zegt, “ook gewoon een kwetsbare vrouw is die het af en toe niet weet.”

Soundos el Ahmadi is ook te zien in de internationale stand-upserie ‘Comedians of the World’.

Soundos, je ouders gingen uit elkaar toen je zes jaar was, jij bleef bij je moeder wonen. Hield je contact met je vader?

“Ja, maar dat ging stroef. In zijn hoofd is hij een goede vader; hij heeft nogal een andere logica dan ik. Als tiener was ik boos op hem. Hij is uit het gezin vertrokken, daarna hadden we nauwelijks nog contact. Tot ik accepteerde dat dit was wat het was, dat hij nooit zou veranderen. Toen ik die gedachte losliet, gaf dat rust. Hij woont in Marokko. Hij heeft naar Wilders geluisterd, hij is teruggegaan naar zijn eigen land.” Bulderende lach. “We bellen zo nu en dan, dan praten we over koetjes en kalfjes. Daar heb ik vrede mee.”

Welke invloed heeft het op je leven gehad dat je ouders uit elkaar gingen?

“De scheiding heeft niet zozeer invloed op mij gehad, maar leidde er wel toe dat ik slecht contact met mijn vader had. Ik was er als tiener van bewust dat ik geen meisje wilde worden met daddy issues, dus niet de hele tijd aandacht vragen bij jongens omdat ik een vader miste. Ik zag een vriendin dat doen en die kwam dan met een leeg gevoel thuis. Ik was me ervan bewust dat ik lief voor mezelf moest zijn. Maar goed, zoals ik ook zeg in mijn huidige theatershow: dat ik op het podium sta om bevestiging te vragen van mensen die ik niet ken, is uit wraak op alle mensen die me hebben afgewezen, haha.”

Soundos el Ahmadi: ‘Voor iemand die op iedereen lijkt en middelmatig is, koop je geen kaartje’

Inclusief je vader?

“Inclusief mijn vader. Kijk eens hoe tof ik ben! Dat is toch wat je wilt bewijzen op zo’n podium. Laatst kreeg ik een berichtje van een meisje dat vroeger bij mij in de klas zat. Hoe het ging met mijn BN’er-leven, wilde ze weten. Geen idee wat dat is, een BN’er-leven. Alsof ik Mariah Carey ben en thuis een butler heb. Ik zet gewoon mijn vuilnis buiten en ik poets mijn huis. Ik dacht opeens: is dat niet dat wijf dat mij vroeger heeft gepest? En dan wil ze nu met mij hangen en leuk doen? Nou, dat kun je lang wachten. Zo rancuneus ben ik. Ook al is het twintig jaar later, ik ben nog steeds je vriendin niet.”

Wat heb je geantwoord?

“Niks. Daar heb ik geen tijd voor. Ik ben verdergegaan met wasjes draaien, de administratie doen en grappen verzinnen voor mijn show. Maar dan is mijn wraak wel rond. Mensen die vaak zijn afgewezen in hun leven, die een beetje raar waren vroeger, dat zijn nu de mensen naar wie je wilt luisteren. Voor iemand die op iedereen lijkt en middelmatig is, koop je geen kaartje. Wel voor dat rare wijf dat gekke dingen zegt en grappen maakt. En die durft te zeggen dat ze ook gewoon een kwetsbare vrouw is die het af en toe niet weet.”

Soundos’ favoriete boeken

Mannen leggen me altijd alles uit – Rebecca Solnit. “Die moet je echt lezen. Ondanks het feminisme zijn vrouwen nog altijd niet gelijk aan vrouwen en dat legt Rebecca Solnit in haar boek haarfijn uit.”
Klaproos – Anne-Fleur van der Heide. “Over een jonge vrouw wiens moeder drugsverslaafd is. Ik kon niet stoppen met lezen. Het is een debuut, maar dit boek grijpt je echt bij de keel.”
De biografie van Boudewijn Buch. “Ik was al veertienjarige al fan van hem. Boudewijn Buch heeft in zijn leven zo’n beetje alles bij elkaar gelogen. Ik wou dat ik de ballen had om dat dat doen.”

Lees het hele interview in Vriendin 26.

Lees ook: Tineke Schouten: ‘Als ik mag optreden voel ik me het allerlekkerst’.