Placeholder

Angela Groothuizen: ‘Ongewenst urineverlies is een taboe, maar waarom eigenlijk?’

Je kent Angela Groothuizen (59) als succesvol zangeres, presentatrice en actrice. Maar ook zij heeft weleens last van een ongemakkelijk probleem.

Advertorial – Je kent Angela Groothuizen (59) als succesvol zangeres, presentatrice en actrice. Maar ook zij heeft weleens last van een ongemakkelijk probleem.

Angela: “Ongewenst urineverlies is een ingewikkeld onderwerp, ik merk dat er weleens lacherig over wordt gedaan. Het is geen sexy onderwerp, alsof het taboe is om het erover te hebben. Maar waarom eigenlijk?”

“Eén op de drie vrouwen heeft er last van, blijkt uit onderzoek. Ja, zelf ben ik daar een van. Vorig jaar tijdens de opnames van Holland’s got talent hadden we een keer een lange sessie. We moesten allemaal naar de wc, maar er zou nog één auditie komen. Het was al de hele dag een rariteitenkabinet geweest, en toen was er die act waarvan Gordon, Chantal en ik de slappe lach kregen. Toen Gordon een grap maakte en mij bij m’n benen pakte, viel ik achterover met mijn stoel. Niet hard hoor, maar ik moest zo ontzettend lachen dat ik in mijn broek plaste. Ik schaamde me verschrikkelijk. De producente was ontzettend lief, ze zei meteen dat ze het eruit zou knippen. Maar eigenlijk wilde ik dat bij nader inzien helemaal niet. Ik vond het juist belangrijk om te laten zien. Dit soort dingen gebeuren toch gewoon?”

Lang goed gegaan

“Het is me vroeger ook weleens overkomen. Ik heb als kind vrij lang in bed geplast. Toen ik naar school ging, was het zo ongeveer over. Maar toen we een keer niet naar de wc mochten, plaste ik in mijn broek. Midden in de klas. Heel vervelend vond ik dat. Daarna is het best lang goed gegaan. Tot ik kinderen kreeg, en dan worden je bekkenbodemspieren per definitie minder sterk. Die kun je trainen en dat doe ik ook. Alleen: als ik het een paar weken niet heb gedaan, merk ik dat meteen. Als ik dan denk dat ik ben uitgeplast en opsta, komt er nog een beetje. Dat is erger geworden naarmate ik ouder werd.”

‘Ja, je mag er best om lachen, maar laten we dat dan met elkaar doen’

Niet in je eentje

“Ongewenst urineverlies kan dus in verschillende fases van je leven voorkomen. Maar ook in verschillende beroepsgroepen. Ik ben zangeres en als je zingt, zet je heel veel kracht op je bekkenbodem. Als je erop let, zie je zo veel foto’s van beroemde zangeressen met plasplekken. Mensen die veel moeten tillen tijdens hun werk, bijvoorbeeld omdat ze in de verzorging zitten, hebben er ook vaak last van. Sinds ik erop let, zie ik ook vaak plasplekken bij mensen die hardlopen bij mij in het park. Erzijn oplossingen: je kunt eraan geopereerd worden. Zelf vind ik dat niet nodig, je kunt het ook gewoon oplossen met een inlegkruisje. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat we het er met elkaar over kunnen hebben. Op Instagram en Facebook met de hashtag #breakthetaboo, of gewoon onder elkaar. Ja, je mag er best om lachen, maar laten we dat dan met elkaar doen. Ga vooral niet in je eentje zitten lijden. Dit is iets wat erbij hoort.”

MEER WETEN OF MEEDISCUSSIËREN?
Kijk op de Facebook-pagina AlwaysdiscreetNL.

We praatten met jou op Facebook over dit probleem. Bekijk hieronder het resultaat.