Kerstdiner inspiratie: hoe bespaar je tijd met voorbereiding?
7 december 2023
Een goede voorbereiding van het kerstdiner is goud waard. Nu al inkopen doen, lekkere gerechten maken en die invriezen, scheelt je tijdens de feestdagen uren in de keuken. Wij delen de beste tips met je.
Kerstdiner inspiratie: voorbereiding
Ben je bekend met het begrip ‘food prepping’? Het is heel simpel want het betekent dat je een maaltijd, of een gedeelte ervan, van tevoren voorbereidt. Zo heb je straks in notime een 5 gangen menu op tafel staan, van amuses tot het toetje. En dit zijn de voordelen van food prepping:
• Je hebt ruim van tevoren al bepaald wat je met kerst gaat eten.
• Het bespaart tijd. Je hoeft het kerstdiner alleen nog maar op te warmen.
• Je verspilt geen of nauwelijks voedsel. Je hebt namelijk alles al bereid, waardoor er niets in de koelkast blijft liggen.
Lees ook: Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het gebruik van de magnetron
Kerstdiner voorbereiden volgens food prepping
Hieronder lees je tips hoe je het jezelf makkelijk maakt met de voorbereiding van het kerstmenu. En dan volgens het principe food prepping.
- Houd het simpel: Stem de gerechten op elkaar af, zodat je alles ook echt opmaakt. Van een kilo aardappelen gebruik je een deel voor de aardappelsalade en een ander deel om aardappelgratin te maken. Een grote bloemkool gebruik je voor soep en een wok- of ovengerecht. Schrijf op alle bakjes wat erin zit en de datum dat je het in de vriezer of in de koelkast hebt gezet.
- Plan het voorbereiden: Het voorbereiden van meerdere maaltijden kost tijd. Houd er rekening mee dat je ongeveer anderhalf uur in de keuken staat, uiteraard afhankelijk van de receptuur. Dat klinkt lang, maar verspreid over drie dagen valt het best mee. Doe het op een dag dat je tijd hebt. Bijvoorbeeld op een zondag of op een vrije ochtend als de kinderen naar school zijn.
- Zorg voor de juiste bakjes: Het beste zijn vierkante, luchtdichte vershouddozen waarin je het eten per portie verpakt en die je ook in de vriezer en magnetron kunt doen. Luchtdichte bakjes voorkomen dat het eten uitdroogt. Daarnaast zijn ze stapelbaar en nemen ze de minste ruimte in beslag in de vriezer. Het is eventueel handig om de maaltijden per persoon te verpakken, helemaal als er bezoek komt met speciale wensen vanwege bijvoorbeeld voedselallergie of omdat een deel van jouw bezoek vegetarisch is. Ook ontdooit en verwarmt het eten per portie sneller. De porties moet je binnen twee uur na bereiding in de koelkast zetten. Het moet zo snel mogelijk afkoelen, om bacteriegroei te voorkomen. Zet de koelkast niet te vol met bakjes. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de bakjes zit zodat de koele lucht eromheen kan circuleren.
- Aan de slag: Je kunt het recept voor een maaltijd aanhouden, maar ook een extra grote pan maken, zodat je er een dag later (of een week later) nog een keer van kunt eten. Verdubbel dan niet klakkeloos de kruiden en specerijen, maar voeg ze beetje bij beetje toe en proef tussendoor of het nog wat nodig heeft. Vooral knoflook, peper en sojasaus kunnen gaan overheersen. Daarnaast is de bereidingstijd dan langer, test dus regelmatig op gaarheid.
- Weer opwarmen: Ingevroren maaltijden haal je de avond van tevoren uit de vriezer. Gerechten uit de koelkast kun je meteen opwarmen in de oven, magnetron of pan. Moet een gerecht krokant blijven, zoals een lasagne met kaaslaag? Verwarm hem dan in de oven. Door de microgolven van de magnetron kan kaas week worden. Gerechten die snel uitdrogen en die je wilt opwarmen in de magnetron, dek je af met vershoudfolie met daarin gaatjes geprikt. In de oven dek je deze gerechten af met aluminiumfolie. Op het fornuis gebruik je een deksel op de pan. Gerechten die snel (te) gaar worden, zoals vis, kun je het beste in de pan op laag vuur langzaam opwarmen. In de koelkast blijven maaltijden 2 à 3 dagen goed, In de vriezer zo’n 3 maanden.
Lees ook: Wijntips voor de feestdagen
Wat is leuk om te eten met kerst
Deze gerechten kun je goed bewaren en invriezen en worden vaak zelfs lekkerder doordat de smaken nog mengen. Ideaal dus voor food prepping.
- Ovengerechten
- Stoofpotten
- Gerechten met pasta
- Soepen
- Zoete aardappel
- Courgette
- Broccoli
- Bloemkool
Weet jij er ook nog een paar?
Vriendin’s favoriet
Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
TOP
Lees ook: Wat zet jij op tafel tijdens het kerstdiner
Foto: Getty Images
7 december 2023