Deze lezeressen maakten een carrièreswitch: ‘Ik ben nu veel gelukkiger’
17 januari 2019
Neem je een nieuwe baan of blijf je voor de zekerheid bij je huidige werk? Soms is het wikken en wegen. Deze vrouwen gooide het roer om en vertellen wat het hen bracht.
Neem je een nieuwe baan of blijf je voor de zekerheid bij je huidige werk? Soms is het wikken en wegen. Deze vrouwen gooide het roer om en vertellen wat het hen bracht.
Ook vertellen ze hun gouden tip. Bekijk het in de video hieronder of lees hun verhalen in Vriendin 3.
Steeds meer mensen wisselen van beroep
In 2017 waren dat er 937.000 tussen de 15 en 75 jaar oud. In twee derde van de gevallen ging het om een carrièreswitch: mensen die een overstap maakten naar een heel andere beroepsklasse. Bijvoorbeeld van een pedagogisch beroep naar een zorgberoep. Een carrièreswitch komt het vaakst voor bij mensen in dienstverlenende beroepen, het openbaar bestuur, veiligheidsberoepen en de agrarische sector.
Bron: CBS
Overweeg jij ook om van baan te veranderen? Loopbaancoach Manon Erich (46) geeft tips
Manon werkt sinds tien jaar als een gecertificeerd, register loopbaanprofessional (RL). Zij merkt dat veel mensen die van baan willen veranderen, zich niet meer herkennen in de visie of doelstellingen van het bedrijf waarvoor ze werken. “Van werknemers wordt gevraagd om mee te bewegen binnen het bedrijf, maar sommigen voelen zich daardoor niet meer op hun plek. Daardoor gaan ze niet meer met plezier naar hun werk.” Een andere reden om een carrièreswitch te overwegen, is het missen van de motivatie. Manon: “Ik zie steeds vaker dat mensen van betekenis willen zijn in het werk dat ze doen. Die zingeving is een belangrijke motivatie en zodra die er niet meer is, zoeken ze iets anders.”
Veel vrouwen willen wel van baan veranderen, maar twijfelen om die stap te nemen. Hun baan biedt financiële zekerheid en het is lastig om afscheid te nemen van werk dat ze vaak al jaren doen. Tips van Manon:
1. Wacht niet te lang
“Wil je een andere baan zoeken, wacht daar dan niet te lang mee. Als je maanden blijft hangen in je oude werk waarmee je niet happy bent, verspil je kostbare energie. Die energie heb je juist hard nodig om te onderzoeken welke richting je op wilt gaan.”
2. Doe onderzoek
“Vraag je eerst af hoe je ideale werksituatie eruit ziet: wat vind je leuk, hoe zien je dagen eruit? Onderzoek waar je talenten liggen en vraag daarbij ook feedback aan je huidige of vorige collega’s. Een loopbaancoach kan je bij dit proces helpen. Het voordeel van een loopbaanadviseur is dat hij of zij objectief naar de situatie kijkt. Mensen die dicht bij je staan, zijn geneigd te zeggen: ‘Van baan wisselen, weet je het zeker? Zou je dat wel doen?’ Dat soort feedback vergroot juist je twijfels.”
3. Maak een plan
Stel een persoonlijk plan op, eventueel samen met een loopbaancoach. Wat wil ik gaan doen, hoe ga ik dat aanpakken? Voor de een is het raadzaam om te gaan netwerken, terwijl een ander bijvoorbeeld baat heeft bij een studie of cursus om zich om te scholen. Dat laatste kan eng zijn – zeker als je veertigplus bent. Ga na of je bijvoorbeeld een post-hbo-opleiding kunt volgen, die vaak maar een paar maanden duren. Je medeleerlingen zijn dan meestal volwassenen en je hebt niet het gevoel dat je studeert, omdat het een paar dagen in de maand is, naast je werk. Voor sommige mensen is het lastig om een opleiding te bekostigen. Ik raad dan aan om bij opleidingsinstituten na te gaan of er een regeling getroffen kan worden. Sommige studies kun je in termijnen betalen. Een andere tip: bij sommige werkgevers is een persoonlijk budget in de cao opgenomen. Dit kun je vrij besteden aan bijvoorbeeld een opleiding.
4. Vertrouw op jezelf
De belangrijkste tip: twijfel niet aan jezelf, maar heb vertrouwen. Een carrièreswitch is eng, want je weet niet hoe het uitpakt. Werk in kleine stappen naar je doel en vertrouw erop dat er altijd ergens een plek voor je is op de arbeidsmarkt. Zeker nu de economie sinds een paar jaar weer aantrekt. Ik merk dat vooral vrouwen tussen de 40 en 45 jaar een carrièreswitch een grote stap vinden. Maar als ze het nu niet doen, wanneer dan wel? Het kan anders uitpakken dan gehoopt, maar dan heb je het in elk geval geprobeerd. Het is zonde als je tegen de zeventig bent en denkt: had ik het maar gedaan.”