Hondengedragstherapeut Michelle is de Nederlandse Cesar Millán
5 februari 2019
In haar hondencentrum in het Noord-Brabantse Asten leert Michelle (38) hoe hondenbaasjes met hun viervoeter moeten omgaan. “Ik wil mensen de taal van hun hond leren verstaan.”
In haar hondencentrum in het Noord-Brabantse Asten leert Michelle (38) hoe hondenbaasjes met hun viervoeter moeten omgaan. “Ik wil mensen de taal van hun hond leren verstaan.”
‘Je bent mijn allerlaatste hoop’, met die woorden kloppen mensen met een onhandelbare hond vaak aan bij gedragstherapeut Michelle. Meestal zijn ze ten einde raad, omdat het probleem van hun viervoeter een grote impact heeft op hun leven. Zo durven ze vanwege hun hond bijvoorbeeld thuis geen familie of vrienden meer te ontvangen en mijden ze mensen tijdens wandelingen. Ze belanden steeds meer in een isolement. Voor een hond is dit natuurlijk ook een probleem. Want een blije hond is rustig, kalm, in balans. Is hij dat niet, dan is er dus iets mis. Gelukkig weet Michelle raad. Zij kan bijna alle honden helpen.
Op de site van haar hondengedragscentrum Odie is een foto te zien van een kleine Michelle met een poppenwagentje waar geen babypop in ligt, maar een pup. Michelle: “Die foto is exemplarisch voor mijn jeugd. Mijn moeder trainde politiehonden voor haar werk, maar ook privé hadden we honden. Ik zag ze als familie, sprak hun taal.”
Een tip van Michelle: bekijk hier wat je moet doen als je puppy vaak bijt
Die hondentaal kon Michelle alleen nog niet in woorden uitdrukken. Toen ze twaalf jaar geleden een hondenuitlaatservice begon en de meest onhandelbare honden als makke lammetjes met haar mee liepen, vroegen baasjes vaak wat ze nou precies deed. Omdat Michelle hen wilde helpen, begon ze opleidingen en workshops te volgen in de hoop dat uit te kunnen leggen. Dit lukte haar zó goed dat Michelle een paar jaar geleden, met pijn in het hart, haar hondenuitlaatservice moest stoppen, omdat ze het te druk kreeg met het helpen van honden en – vooral – hun baasjes. Nu is ze fulltime hondengedragstherapeut.
Kim heeft ook al zo’n droombaan: ze werkt als vrijwilliger bij de dierenambulance
Gevoelig
In haar Hondengedragscentrum Odie geeft Michelle behalve lezingen over het leren begrijpen van hondentaal, ook gedrags- en opvoedingstrainingen. Michelle neemt in haar kantoor een kop koffie. Terwijl de kachel gemoedelijk snort, vertelt ze dat haar werk vooral bestaat uit het helpen van baasjes. “Het gedrag van een hond wordt voor een groot deel bepaald door hoe zijn baas in zijn vel zit. Als een baasje gestresst en prikkelbaar is, zal zijn hond dat ook sneller zijn. Honden zijn gevoelig en kunnen extreem goed ruiken. Ze voelen bijvoorbeeld als een persoon een epileptische aanval krijgt en ruiken of iemand darmkanker heeft. Exact aanvoelen hoe het met zijn baasje gaat, is iets dat ze van nature continue doen.”
Terwijl Michelle praat, liggen haar honden Chico en Abby rustig naast haar. Op de achtergrond klinkt een zacht gesnurk. In een hondenfietskar die in het kantoor staat geparkeerd, ligt een pup te slapen. Op haar rug, haar roze buikje omhoog gedraaid. Het is Liss, een Leonberger van negen weken oud. “Een jonge pup heeft 22 uur slaap per dag nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en alle nieuwe indrukken te verwerken. Veel puppy’s blijven te lang wakker waardoor ze gaan bijten en hyper worden. Net als een peuter moet je een pup begrenzen. Als hij moe is, gaat hij niet uit zichzelf in zijn mandje liggen. Een pup heeft structuur nodig.”
Wie is Cesar Millán?
César Millán (49) is een Mexicaans-Amerikaans hondenpsycholoog en vooral bekend van zijn tv-programma The dog whisperer. Uniek aan zijn manier van werken is de ‘power of the pack’-methode. De meeste hondenpsychologen werken met één hond tegelijk, maar Cesar werkt met een roedel. In het wild hangt het overleven van een hond af van een sterk, stabiel en georganiseerd roedel. Cesar Millan leert mensen hoe ze een goede roedelleider kunnen worden: iemand die kalm en assertief is en dit ook uitstraalt.
Een tip van Michelle: bekijk hier wat je moet doen als je puppy vaak bijt. Dit verhaal komt uit Vriendin 6.
Lees ook: Annick: ‘Mijn hulphond gaf me mijn leven terug’