Een kast vol fair fashion: met deze tips koop je kleding bewust
24 april 2019
Fair fashion is kleding die op een eerlijke, duurzame en verantwoorde manier is gemaakt. Dat draagt dus wel zo lekker. En koop je voortaan alleen nog dit soort items, dan draag je meteen bij aan een beter milieu.
Fair fashion is kleding die op een eerlijke, duurzame en verantwoorde manier is gemaakt. Dat draagt dus wel zo lekker. En koop je voortaan alleen nog dit soort items, dan draag je meteen bij aan een beter milieu.
Bij het maken van kleding komt vaak meer kijken dan je denkt. Bij Milieu Centraal weten ze er alles van: katoen moet verbouwd en geplukt worden, voor wol moeten schapen geschoren worden en voor fleece worden PET-flessen gerecycled. Van al deze materialen worden uiteindelijk stoffen gemaakt. Meestal worden deze stoffen chemisch behandeld: ze worden onder andere geverfd en kreukvrij gemaakt. Al deze processen (verbouwen – eventueel met gebruik van bestrijdingsmiddelen –, bewerken en verwerken) hebben impact op het milieu. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken vaak slecht, denk aan te lage lonen, extreem lange werkweken, onveilige fabrieken en mishandeling
Wil je duurzaam leven? Op deze 4 blogs vind je handige tips
Fast fashion versus slow fashion
Bij fast fashion draait het allemaal om massaproductie, lage prijzen en goedkope stoffen. Vaak gaat de kleding maar één seizoen mee en is er bij de productie van de items weinig aandacht voor het milieu, de mensen die het maken en de kwaliteit. Slow fashion is het tegenovergestelde: de items zijn tijdloos en duurzaam. De stoffen zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. Gelukkig is ook de mode-industrie steeds meer gericht op slow fashion. Veel merken zamelen oude kleding in en recyclen die. Daarnaast verbeteren textielbedrijven hun productiemethoden, zodat de CO2-uitstoot wordt verminderd en er minder chemische hulpmiddelen nodig zijn.
Zo krijg je een groene garderobe
1. Doe langer met kleding
Wees kritisch op wat je koopt. Volg niet alle trends, maar ga voor tijdloze basics van hoge kwaliteit, hier raak je minder snel op uitgekeken. En kijk of het item duurzaam en eerlijk geproduceerd is – vaak staat het keurmerk in het label. Lees hier wat deze keurmerken betekenen.
2. Koop tweedehands
Kijk eens bij tweedehands- en kringloopwinkels of online op www.unitedwardrobe.com of www.vinted.nl.
3. Zorg voor je kleding
Was kleding op een zo laag mogelijke temperatuur en droog het zo min mogelijk in de droger, dat is beter voor je kleding en voor het milieu.
4. Repareer kleding
Repareer kapotte kleding in plaats van die meteen weg te gooien. Je kunt van een t-shirt ook iets anders maken, zoals een kussen of haarband.
Tekst: Whitley Volger. Foto: Unsplash