Placeholder

Video: zelf focaccia bakken

Er gaat niets boven heerlijk vers brood. Deze focaccia met aïoli is heerlijk bij de borrel of een kom soep. In een video laten we zien hoe je het deeg maakt.

Er gaat niets boven heerlijk vers brood. Deze focaccia met aïoli is heerlijk bij de borrel of een kom soep. In een video laten we zien hoe je het deeg maakt.

Bereidingstijd: 20 min. (+ 1 uur en 40 min. rijzen + 25 min. afbakken)

Ingrediënten

• 10 g gedroogde gist
• 1 el suiker
• 500 g bloem
• ca. 300 ml lauwwarm water
• 4 el olijfolie + extra
• 5 g zout
• 300 g gemengde kleuren cherrytomaat
• 7 (reepjes) ansjovisfilets op olie, uitgelekt
• 2 el verse oreganoblaadjes
• 1 handjevol verse rucola ter garnering

Aan de slag

1. Los de gist en de suiker op in het lauwwarme water. Laat ca. 10 min. staan. Meng in een keukenmachine, met deeghaken, het gistmengsel en de olie (4 el) door de bloem. Meng ca. 8 min. en voeg er het zout aan toe.
2. Haal het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkbank verder tot het deeg heel elastisch aanvoelt. Vorm een bal van het deeg en smeer rondom in met olijfolie. Laat, afgedekt met een doek, op een warme plek ca. 1-1 ½ uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor tot 195 °C. 
3. Druk het deeg, op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een focaccia-rechthoek. Bestrijk de bovenkant van het deeg met wat extra olijfolie, druk er de tomaatjes in en strooi er de oreganoblaadjes overheen. Laat nogmaals 45 min rijzen.
4. Bak de focaccia in de voorverwarmde oven in ca. 25-35 min. goudbruin en gaar. Laat afkoelen en snijd met een scherp mes in brede repen. Serveer er de aïoli bij. Garneer met de rucola en eventueel kommetjes tomatensoep.

Video: zo maak je het deeg

In de video hieronder laat Jessica je zien hoe je focacciadeeg maakt.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Receptuur & foodstyling: Jessica Lek.