Placeholder

Bewezen: honger is een slechte raadgever

Dat het onverstandig is om met honger naar de supermarkt te gaan, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat je met honger beter ook geen financiële beslissingen kunt nemen?

Dat het onverstandig is om met honger naar de supermarkt te gaan, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat je met honger beter ook geen financiële beslissingen kunt nemen? Wetenschappers van de Dundee University zochten het uit.

Honger maakt ongeduldig

Voor de studie werden de deelnemers vragen gesteld over voeding, geld en andere vormen van beloningen. Deze  kregen ze op twee verschillende tijdstippen: een keer als ze net gegeten hadden en een andere keer wanneer ze een maaltijd hadden overgeslagen.

Interessant genoeg, bleek honger hun besluitvorming duidelijk te beïnvloeden. Zo waren mensen ongeduldiger en meer geneigd genoegen te nemen met een kleinere beloning in het geval zij een rommelende maag hadden. Hoewel ze wisten dat ze later iets groters konden eten, lukte het hen niet om hierop te wachten en gingen akkoord met een kleinere maaltijd.

Met minder genoegen

Naast beslissingen over eten, werden de deelnemers ook gevraagd naar andere onderwerpen. Wat bleek? “Wanneer de hongerige personen gingen praten met een hypotheekadviseur, namen zij met minder genoegen dan op het moment dat zij verzadigd waren”, vertelt hoofdonderzoeker Benjamin Vincent in The Hufftington Post. Zij bleken meer bezig te zijn met zaken die voor directe voldoening zorgden, in plaats van beslissingen die goed waren voor de langere termijn.

Moet jij dus binnenkort belangrijke beslissingen nemen: zorg er dan voor dat je van tevoren goed hebt gegeten.

Lees ook: altijd honger? Zo reset je je hongergevoel

Bron: The Huffington Post, HLN